Längtan efter att få träffa patienterna igen

Vid coronavirusets utbrott fick kostavdelningen på Västerviks sjukhus snabbt ställa om matrutinerna för både personal och patienter.

Måltidsvärdarna Eva Karlsson, Catrine Svensson och Emma Karlsson tycker det tråkigaste med coronarestriktionerna är att de inte längre får träffa patienterna.

Måltidsvärdarna Eva Karlsson, Catrine Svensson och Emma Karlsson tycker det tråkigaste med coronarestriktionerna är att de inte längre får träffa patienterna.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2020-10-03 12:30

För köket är den stora förändringen att de inte längre serverar privatpersoner, utan enbart personal får komma till restaurangen och äta.

– Vi har fått glesa ut mellan borden och så har vi tagit bort buffén och serverar maten på tallrik i stället, säger Thérése Emanuelsson.

Måltidsvärdarna plockar nu upp all mat på brickor som sedan serveras till patienterna på respektive avdelning.

De berättar att det var lite stressigare den första tiden, när de skulle ställa om, men att det sedan har gått bra. Patienterna får fylla i formulär där de väljer mat och dryck. Någon större förändring i arbetsbelastningen tycker de inte att det är.

– Skillnaden är att vi inte träffar patienterna längre, säger Catrine Svensson.

– Det gör jobbet tråkigare, säger Eva Karlsson.

En del i måltidsvärdarnas uppgift har varit att göra patienterna sällskap under måltiderna.

– Då kunde man locka många att äta fast de inte ville egentligen, säger Eva.

Hon arbetade på covid-avdelningen och berättar att hon först sa ifrån på grund av oro för att bli smittad.

– Det var den första chocken när vi fick veta att avdelning 2 var utvald, och det är där jag jobbar. Men sen tänkte jag efter och insåg att det faktiskt var den säkraste avdelningen. Här hade alla skyddsutrustning hela tiden.

Nu har de inte längre några covid-patienter, men det har inte gått tillbaka till att vara som vanligt. Brickserveringen fortsätter och måltidsvärdarna får fortsätta längta efter att få träffa patienterna igen.

Med tallriksservering i stället för buffé blir det mer arbete, men samtidigt har antalet ätande minskat eftersom enbart personal får äta här nu, berättar Thérése Emanuelsson.
Med tallriksservering i stället för buffé blir det mer arbete, men samtidigt har antalet ätande minskat eftersom enbart personal får äta här nu, berättar Thérése Emanuelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!