Långsamt tillfrisknande i Kalmar län
Tredje sämst i landet på att minska sjukskrivningar.
Snabbast går det i Jönköpings län, där 40 procent av försäkringskassans mål redan har uppnåtts. I Kalmar har knappt 11 procent av målet nåtts efter snart ett år.
- Det är ju så att samhällena ser olika ut på olika platser. Länen har olika utgångspunkter och vissa har bättre förutsättningar, säger Lisbeth Konradsson, områdeschef på Försäkringskassan i Kalmar län.
Enligt henne går minskningen helt enligt planen, men om halveringen ska klaras av till 2008 så måste takten öka.
Kan ni minska sjukpenningdagarna snabbare än nu?
- Det kan vi säkert, men i starten har vi fått jobba med många längre sjukdomsfall. Avslutar vi dem kan det säkert gå snabbare framöver. Jag tror att det finns viss tröghet i början av processen.
I länet finns ett samarbete mellan försäkringskassan, landstinget och arbetsförmedlingen, som enligt Lisbeth Konradsson fungerar bra. Man har bland annat erbjudit alla läkare en utbildning om ohälsan i samhället.
- Det finns många idéer till projekt. Bland annat ska vi titta mer på väntetider för att se om personer är sjukskrivna i väntan på operationer.
Den långsamma minskningen tror Lisbeth Konradsson beror på att det finns många långtidssjukskrivna i länet.
- Vad som är oroväckande är om arbetsmarknaden inte behöver de här människorna. Då är det risigt och där kan vi inte göra någonting.
Samtidigt som antalet sjukskrivningar minskar, ökar andra former av ersättningar.
- Man ökar antalet som har sjuk- och aktivitetsersättning. När någon varit sjukskriven i ett år, ska de antingen klassas som friska eller få sjuk- och aktivitetsbidrag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!