Långa sjukfall måste bli färre
Försäkringskassan fokuserar på sjukskrivningar längre än två år.
Förra året betalade Försäkringskassan ut drygt sju miljarder kronor till länsborna. Det är en ökning med 5,3 procent jämfört med året innan. Framför allt är det utbetalning av sjukpenning och ersättning till funktionshindrade som ökat. Men även utbetalningar av barnbidrag, föräldrapenning och pensioner har ökat i omfattning.
Sjukskrivningarna har över huvud taget länge legat på en hög nivå i länet. Förra året ökade de med ytterligare 14 procent.
Värst är det med de riktigt långa sjukfallen. Som VT berättat tidigare ökade antalet sjukskrivningar på längre än två år med hela 40 procent från 2000 till 2001. Motsvarande ökning i hela landet var 26 procent.
I Västerviksområdet är det därför dessa sjukfall man har valt att sätta fokus på. Här fanns i november 280 personer som varit sjukskrivna längre än två år. Det är en siffra som är något sämre än för övriga områden i länet. Västervik står för ungefär en femtedel av samtliga långa sjukfall i länet.
-Men då måste man tänka på att olika områden har olika förutsättningar vad gäller arbetslöshet, befolkningsunderlag och så vidare. Kalmar till exempel har många unga människor och då blir antalet långa sjukfall lägre, förklarar Bo Lettman, samordnare på Försäkringskassan i Västervik.
Kommunerna i norra Kalmar län, å sin sida, har en hög andel åldrande befolkning. Och det är bland de äldre som de flesta riktigt långa sjukfall finns.
På Försäkringskassan i Västervik har man flera metoder för att försöka få ner antalet långa sjukfall.
- Vi gör en totalgenomgång av alla tvåårsfall för att bilda oss en uppfattning över hur de ser ut. Sedan arbetar vi intensivt med att fastställa om personerna i fråga har rätt ersättning. Alla personer ska kanske inte vara sjukskrivna. Då kan sjukpenningen ersättas med sjukbidrag eller förtidspension, säger Bo Lettman.
Förutom att korta de långa sjukfallen, satsar Försäkringskassan i länet på att få kortare handläggningstider och förbättrad kvalitet i handläggningen.
I Västervik handlar det bland annat om att förbättra rutinerna och hitta nya rutiner för att kunna avgöra ett ärende så snabbt som möjligt.
- Många ärenden kan man avgöra på ett rätt tidigt stadium. Det gäller att snabbt hitta pudelns kärna och rätt ersättningsform. Det är ett ständigt pågående arbete, där vi bland annat tittar på hur man kan utnyttja olika kompetenser, till exempel omvärlden och sjukvården. Vi köper ofta arbetslivsinriktade tjänster av olika producenter, säger Bo Lettman.
Dessutom jobbar Försäkringskassan fortlöpande med att kunna ge sina kunder ett gott bemötande.
- Det satsar vi mycket på, säger Bo Lettman och berättar att två konferenser om professionellt bemötande är inplanerade i år. Ett berör ämnet kulturkunskap och handlar om mötet med människor från främmande kulturer.
Ändå är kunderna i stort sett nöjda med bemötandet, visar en kundundersökning som genomförts i hela landet. Försäkringskassan i Kalmar län får högt betyg inom just områdena bemötande och tillförlitlighet.
FAKTA: Långa sjukfall i länet
Så här många sjukfall längre än två år hade de olika områdena i länet i november 2001.
Mörbylånga 193
Hultsfred 183
Kalmar 222
Nybro 208
Oskarshamn 258
Västervik 280
Totalt 1344
Så här många sjukfall längre än två år hade de olika områdena i länet i november 2001.
Mörbylånga 193
Hultsfred 183
Kalmar 222
Nybro 208
Oskarshamn 258
Västervik 280
Totalt 1344
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!