Vi träffas vid infarten till Gutan, utanför Västrum. Där finns fem hushåll. Men det är bara två av dem som är bebodda året om. Tre är fritidshus, varav två bara används några veckor per år.
Nu har dessa fem hushåll tillsammans fått 20 soptunnor. De står i en lång, svart rad vid den smala grusvägen som leder ut mot vägen mellan Västrum och Gunnebo.
– Det känns lite fånigt. Vår sophantering är inte så stor, säger Git Jansson.
Varje gång hon sorterar ut plastsaker att lägga i återvinningen tänker hon på hur mycket plast det går åt för att tillverka alla dessa soptunnor.
Tidigare har hon kastat källsorterat avfall på återvinningsstationerna. Nu ska det i stället läggas i de nya tunnorna. Men eftersom hon har två kilometer dit får hon ändå köra dit med materialet, så det blir inte enklare ändå.
Hon vet att man kan gå ihop om gemensamma tunnor, om man tycker att det blir många.
– Men då är det någon som ska organisera det. Jag har redan hand om vägen, genom vägföreningen. Det räcker, säger hon.
En annan sak som hon har reagerat på är den informationsfolder som hushållen fått av Västervik Miljö & Energi, VME, där det är ganska motstridiga och oklara uppgifter om hur man ska sortera.
Benny Edvardsson är avfallshandläggare på Västervik Miljö & Energi. Trots att det har varit känt sedan förra hösten att alla villor, inklusive fritidshus, skulle få fyra soptunnor, är det vissa som inte har reagerat förrän kärlen placerats ut. För 25 procent av hushållen i Västerviks kommun är det nämligen nytt med fastighetsnära insamling.
Men enligt Benny Edvardsson är det här inget som kommunen har bestämt på egen hand.
– Det är ett EU-direktiv i botten, och så har man lagt in det i miljöbalken, säger han.
När det gäller instruktionen om sopsortering, har den skapats av avfallsportalen sopor.nu. Han konstaterar att broschyren fortfarande är "lite trubbig". För några typer av skräp – plast, snus, cigaretter, blommor och stearin – står det till exempel bara att det "inte är matavfall", men inte var det ska läggas i stället.
Det mesta av ovanstående ska sorteras som restavfall. Plast i form av förpackningar sorteras som plastförpackningar. Andra grejer av plast kastar man i restavfallet eller lämnar som grovsopor på en återvinningscentral.
I broschyren förekommer termerna hushållsavfall och brännbart avfall, men det finns inga soptunnor med den etiketten. Det som avses är alltså restavfall.
Det står också att "porslin, keramik och övriga produkter, som inte är förpackningar, lämnas som grov- eller hushållsavfall", vilket kan tolkas som att man slänger det var man vill. Det är fel. Porslin och keramik ska kastas som grovsopor på en återvinningscentral. I hushållsavfallet, eller mer korrekt: restavfallet, ska man bara lägga sådant som är brännbart.
Benny Edvardsson tipsar den som är osäker att använda sökfunktionen på hemsidan sopor.nu, så kan man direkt få besked om sortering av olika slags skräp.
Återvinningsstationerna kommer att finnas kvar i sin nuvarande form 2026 ut, när det nya systemet ska vara helt utbyggt.
I de större fritidshusområdena, och i centrum, ska man utreda möjligheterna till gemensamma lösningar. Redan nu är det en del hushåll som har valt att gå ihop om det. Alla får då varsin faktura, som tidigare. Det enda som VME behöver ha är en kontaktperson.
– Det är inget extra administrativt krångel för kunden, säger Benny Edvardsson.