Långa köer till förarprov i Västervik

Långa köer till förarprov är ett stort problem över hela landet – och så även i Västervik. Det är coronapandemin som ännu en gång ställer till det då färre personer få genomföra proven åt gången.

Högt tryck och skärpta restriktioner skapar köer till körkortsproven i Västervik.

Högt tryck och skärpta restriktioner skapar köer till körkortsproven i Västervik.

Foto: Tove Nilsson

Västervik2020-06-26 14:52

Sommarmånaderna är oftast en populär tid att ta körkort på och i år är inget undantag. Det höga trycket samt de säkerhetsåtgärder som vidtagits till följd av coronapandemin har bidragit till att de som vill ta sitt körkort i sommar i Västervik tvingas stå i långa köer. 

– Vi utgår ifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla två meters avstånd, både i teorisalarna och i väntrummen. Detta gör att vi måste minska antalet som genomför teoriprovet åt gången. Vi försöker göra allt vi kan och fixa med platserna i teorisalarna för att så många som möjligt ska kunna skriva provet, säger Roger Paulsson, enhetschef på Förarprov i Kalmar. 

På Västerviks Trafikskola märker personalen också av de långa köerna.

– Tills för några veckor sedan gick det att få tider innan sommaren genom att låta eleverna skriva teoriprovet i exempelvis Kalmar. Men nu har Trafikverket Kalmar begränsat med prov och vecka 28 till 30 finns inga prov i Nybro, Oskarshamn och Västervik. Då det är fullbokat i hela Sverige åker folk hur långt som helst för att lyckas få en tidigare tid och platserna försvinner blixtsnabbt. 

Anna Ohtonen menar att vissa elever känner sig frustrerade över den långa väntetiden, men att de flesta förstår situationen. 

– Visst finns det uppgivna elever som haft förhoppningar om att ta sitt körkort under sommaren, men alla gör så gott de kan och de flesta tar det bra. Det är ju en annorlunda situation i år. 

Mánja Waltman är en av eleverna på Västerviks trafikskola som planerar att ta sitt körkort i slutet av sommaren. 

– Jag köpte ett intensivpaket och hade en uppkörning bokad i juni som sedan blev framflyttad till augusti på grund av långa köer och semestrar. Något som jag även har upplevt är att det är svårt att få tag på körlektioner vilket skjuter upp processen lite. 

Det finns i dagsläget inga lediga tider för förarprov i Västervik förrän i slutet av augusti men målet är, enligt Roger Paulsson, att ha extraöppet visa lördagar framöver. 

– Vi kommer ha extraöppet lördagen den 4 juli för förarprov, något som vi förhoppningsvis även kommer ha några lördagar i augusti och september. Ett tips är att hålla koll på Trafikverkets hemsida efter återbud och att använd tiden när du väntar på ditt förarprov till att läsa så du är väl förberedd och slipper omprov.

Västervik Köerna till förarprov växer sig allt längre då coronapandemin ställer till det. Många som är sugna på att ta sitt körkort i sommar tvingas åka långa sträckor till andra orter där tider finns.  

Västervik Trafikskola märker också av de långa köerna. "Under somrarna är det alltid högt tryck men i år är köerna längre än vanligt", säger Anna Ohtonen.
Västervik Trafikskola märker också av de långa köerna. "Under somrarna är det alltid högt tryck men i år är köerna längre än vanligt", säger Anna Ohtonen.
Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!