Lång väntan för fåtal patienter

Patienter utan besvär bortprioriteras, säger kvinnoklinikchefen Elisabet Sinnerstad.

- Vi har så ont om läkartider så vi måste prioritera bland patienterna. Den som har symptom får alltid en tid, säger kvinnoklinikens chef Elisabet Sinnerstad om de långa väntetiderna på kliniken. Foto: Anders Steiner

- Vi har så ont om läkartider så vi måste prioritera bland patienterna. Den som har symptom får alltid en tid, säger kvinnoklinikens chef Elisabet Sinnerstad om de långa väntetiderna på kliniken. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2003-09-09 06:00
Svårigheter med rapporteringen, personalförändringar och vakanser, bristande resurser. Det menar klinikchefen Elisabet Sinnerstad ligger bakom de långa väntetiderna på sjukhusets kvinnoklinik i Västervik.
En rapport om sjukvårdens väntetider presenterades vid landstingsstyrelsens möte i förra veckan. Där framgår bland annat att kvinnokliniken i Västervik hade 70 veckors väntan på att få komma till ett planerat läkarbesök medan väntetiden i Kalmar och Oskarshamn var 12 respektive 16 veckor.
- Det har varit lite svårt att förstå hur vi ska rapportera, säger Elisabet Sinnerstad. Men vi har några få patienter som har anmält sig till oss för ett och ett halvt år sedan och inte fått tid.
- Vi har så ont om tider att vi måste prioritera dem som har besvär. Har man det får man givetvis en tid att komma till läkare. I normalfallet tar det 9-10 veckor att få en tid om man inte har akuta symptom.
Kvinnokliniken har åtta överläkartjänster och tre ST-tjänster. De senare är specialister under utbildning och en hel del av deras tid går åt till kurser. Av de åtta överläkartjänsterna har en varit helt tjänstledig en längre tid och bara delvis ersatts.
Dessutom har tre erfarna gynekologer gått i pension den senaste tiden.
- Vi har tillsatt de tjänsterna men det tar tid för de nya och unga att lära upp sig.
En ytterligare faktor är att tiden för varje patientbesök har utökats från 15 till 30 minuter, utan att antalet tjänster ökat.
- Kravet på information till patienterna och patienternas samtycke vid ingrepp är betydligt större i dag än för tio år sedan. Det tar mer tid att prata med patienterna om vi ska följa lagen och ökade patientkrav, konstaterar klinikchefen.
Antalet förlossningar har minskat under samma tid vilket delvis kompenserar den ökade patienttiden.
- Om man går några år tillbaka hade vi en större tillgänglighet och mer resurser. Nu tvingas vi prioritera mer och det tycker jag är rätt, menar Elisabet Sinnerstad.
- Kanske har vi blivit bortskämda under en tid med en stor tillgänglighet. Nu är resurserna inte lika stora längre.
På 80-talet fick kvinnokliniken en hel del kritik för bristande tillgänglighet och då infördes väntelistor.
- Nu när vi har ont om läkartider har vi fått plocka bort en del patienter från dessa listor.
Sådant som får stå tillbaka är framför allt sterilisering, problem med ofruktsamhet och hälsokontroller.
- Steriliseringar har nog bortprioriterats i hela landet, inte bara här, tror Elisabet Sinnerstad.
Cellprovskontroll ska göras vart tredje år och man kallas till sjukhuset för dessa. Ibland kan det dröja upp till fyra år.
Den som vill göra en hälsokontroll utan att ha besvär får vända sig till en privatläkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om