Länets poliser vill ha mer etik i utbildningen
Hela 62 procent av poliserna i Kalmar län tycker att etiken ska få en större del i polisutbildningen. Samtidigt tycker en av tio poliser att etiken stöts och blöts för mycket.
Etik högt i kurs. Poliserna i Kalmar län tycker att det är viktigt med etik i utbildningen.FOTO: SCANPIX
Foto:
- Kalmar län är föregångare i landet när det gäller kontinuerlig etikutbildning. Sedan 2001 träffas vi ett par dagar per år, varje höst och vår, för att diskutera etikfrågor. Det är min förklaring till varför somliga inom Kalmarpolisen anser att frågan ibland kanske diskuterats för mycket, säger Tobias Carlsson, vice ordförande på polisförbundet i Kalmar län.
Majoriteten av den svenska polisen anser att etiken främst kan levandegöras inom arbetet genom samtal i vardagen. Likaså tycker poliserna i Kalmar län. Samtidigt anser en stor andel av deltagarna i länet att etiken ska få ett större utrymme i utbildningen.
- Det ser jag som något väldigt positivt eftersom det visar att fler län borde ta efter vårt
tankesätt gällande etik, säger Tobias Carlsson.
En tredjedel av de tillfrågade ger kåren underkänt kring hur gärningsmännen uppfattar polisens bemötande. Inom Kalmar län tror 20 procent att gärningsmännen uppfattar den som ganska dålig.
Tobias Carlsson menar att förklaringen till detta kan vara att arbetsbelastningen ibland tyvärr kan vara väldigt stor . För mycket jobb och för lite tid helt enkelt.
Däremot tror de flesta som ingår i undersökningen att brottsoffer uppfattar polisens bemötande som ganska bra.
- Det beror på att poliserna känner en stor empati för offren och att de har en välfungerande brottsofferverksamhet, säger han.
En övervägande majoritet av Polisförbundets medlemmar upplever att kåranda är något positivt och en nödvändighet för yrkesgruppen, men att media ofta förvränger innebörden till något negativt. Inom Kalmar län ansåg en stor majoritet att kårandan är ganska stark.
- Det kan bero på att vårt län är stort till ytan. Små arbetsplatser stärker andan. Stora arbetsplatser kanske inte får samma nära kontakt, säger Tobias Carlsson.
Vad är då kåranda? Generellt ansåg deltagarna att kåranda bland annat innebär förståelse, samhörighet och kamratskap.
I undersökningen deltog 21 poliser från Kalmar län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!