Länets patienter nöjdast

Kalmar läns landsting fortsätter att toppa listan inom flera viktiga områden. Det visar rapporten Öppna jämförelser, som presenterades på måndagen. Men det finns fortfarande orosmoln på landstingshimlen.

Västervik2008-10-07 00:07
Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Socialstyrelsen som står för rapporten som jämför hälso- och sjukvården i landets olika landsting. På 101 punkter jämförs medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader. Att patienterna i Kalmar län för andra året i rad är nöjdast i landet är såklart glädjande för landstinget. 87 procent av de tillfrågade patienterna gav ett positivt betyg till sjukvården vid det senaste besöket vid vårdcentral eller motsvarande. Även sjukhusens mottagningar och kliniker kan stoltsera med landets nöjdaste patienter.Analyserar man siffrorna ser man dock att de yngre inte är lika nöjda som de äldre. Och förtroendet för vården är högre hos dem som verkligen besökt den som patienter, än vad befolkningens allmänna förtroende för sjukvården är.Även vad gäller tillgängligheten toppar Kalmar listan. Totalt sett är vårdgarantin nästan uppfylld i länet då bara 0,7 av 1 000 invånare väntat längre än 90 dagar på behandling. För mottagningsbesök kan siffrorna se annorlunda ut. Väntetiden för att exempelvis få tid till vuxenpsykiatrisk mottagning är hög och placerar landstinget bland de sämsta i landet. Det är också svårt att få tid på hudmottagningen.Ett medicinskt problemområde i länet är förlossningsvården där andelen dödfödda barn och barn med låg så kallad apgar-poäng är högre än riksgenomsnittet. Men enligt Michael Algovik, verksamhetschef vid kvinnokliniken i Västervik, är siffrorna för dödföddhet inte statistiskt säkerställda, samtidigt som han menar att apgarbedömningen av nyfödda barn är subjektiv och inte nödvändigtvis ett tecken på att barnen mår sämre. Mödravården, kvinnoklinikerna samt barn- och ungdomskliniken i både Kalmar och Västervik har en gemensam handlingsplan för förbättringsarbete och en extern granskning har nyligen genomförts av vårdkedjan mödravård, förlossnings- och neonatalvård.- Det är bra, men handlingsplanen behöver konkretiseras ytterligare med, till exempel, vem som är ansvarig för olika åtgärder, när åtgärderna ska vara genomförda och hur den kontinuerliga uppföljningen av handlingsplanen ska ske, kommenterar landstingsdirektör Alf Jönsson.Hjärtsjukvården och strokesjukvården är andra områden där Kalmar ligger i bottenskiktet bland landets landsting, främst vad gäller dödligheten i sjukdomarna. - När det gäller strokesjukvård och hjärtsjukvård behöver vi nu snabbt göra ordentliga genomlysningar av vårdkedjorna inom dessa båda sjukdomsgrupper, säger Alf Jönsson.
Tio bra områden
Inom följande områden utmärker sig landstinget i Kalmar län positivt i förhållande till rikssnittet och andra landsting:Gynekologisk cellprovskontrollMPR-vaccination av barnAntal läkemedel bland äldreKinologer vid behandling med urinvägsantibiotikaFörtroende för vårdcentralerFörtroende för sjukhusVäntetid till behandlingVäntetid till barn- och ungdomspsykiatrinVäntetid till ljumskbråcksoperationerVäntetid till gynekologiska operationerKälla: Öppna jämförelser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om