Kalmar län får både positiva och negativa resultat i rapporten Öppna jämförelser som Socialstyrelsen har tagit fram. Där har Sveriges landsting jämförts inom områden som dödlighet och hälsotillstånd, säker vård, förtroende och tillgänglighet. Och på området förtroende för hälso- och sjukvården ligger Kalmars landsting näst högst upp. Hela 70,5 procent i länet har svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för vården och drygt 83 procent upplever att de har tillgång till den vård som de behöver. Krister Björkegren, landstingsdirektör, säger att de har jobbat hårt och länge med tillgängligheten i landstinget och att man valt att kommunicera öppet med invånarna. Det har skapat en medvetenhet tror han.
– Vi har förbättrat mottagningarna i länet och vi har minskat på väntetiden. Vi ser också att samtalen till 1177 har ökat, det blir nya former att söka vård på.
Även femårsöverlevnaden vid en cancerdiagnos är god här och på tio år har den framför allt stigit bland män.
– Både när det gäller överlevnad efter cancerdiagnos och hjärtinfarkt har det skett en fantastisk utveckling de senaste 20 åren, säger Karl Landergren, läkare och medicinsk rådgivare inom landstingsdirektörens stab.
Men det är inte bara positiva toppar för landstinget i Kalmar län. Statistiken över självmord och dödsfall med oklar avsikt är högre här än i landet i stort och när det gäller rökning ligger vi också dåligt till, både gällande strokepatienter som fortsätter röka efter stroken och när det kommer till gravida som fortsätter använda tobak långt in i graviditeten. I Kalmar län var det 6,7 procent av alla gravida som fortsatte röka eller snusa i vecka 30 till 32 mellan åren 2012 och 2013. Krister Björkegren säger att de har haft ett stort fokus på framför allt rökning och att gravida erbjuds kostnadsfri tobaksavvänjning. Och det har förbättrats, säger han, även om Kalmar län nu ligger på femte sämsta plats i landet gällande gravida och tobaksanvändning.
– Utmaningen blir att fortsätta jobba med det här. Man pratar mycket om tobak på mödrahälsovården och vi i landstinget jobbar mycket med att få ut information. Vi vet nu att tobak är en viktig fråga ur ett folkhälsoperspektiv.
På det stora hela tycker Krister Björkegren att resultaten är goda för landstinget i Kalmar län.
– Men alla resultat kan bli bättre. Det är det viktigaste, att vilja förbättra. Nu ska vi ha fokus framåt.