Länets bönder tror på framtiden
I går presenterades årets Lantbruksbarometer med bland annat en träff i Loftahammar. Årets barometer visar att bönderna i Kalmar län vill öka både kött- och mjölkproduktion.Allt flera lantbrukare vill investera i byggnader och antalet förprövningar av djurstallar stiger.Under 2005 förprövades 50 procent fler dikoplatser än 2004 i hela landet.
Besök i verkligheten. Vid besöket hos Anders Gunnarsson i Sandered Loftahammar var följande på plats. Från vänster Sven-Ove Svensson Loftahammar, Pernilla Salevid LRF-konsult, Thomas Svensson Loftahammar, Anders Gunnarsson Loftahammar, Gunnar Lindén Tjustbygdens sparbank, Håkan Lundgren LRF Sydost och Lena Persson LRF Sydost.Foto: Ingemar Petersson
Foto:
Att producera miljövänlig energi lockar också allt flera, och var åttonde lantbrukare planerar att investera i någon form av energiproduktion de närmaste åren.
- Vi ser framtiden ljus och med tillförsikt och inte minst för att vi är stolta över vårt yrke, sa bland annat Håkan Lundgren från Gamleby, representant för LRF Sydost.
Inom Kalmar län är det en hel del som nu vill börja med nötkött efter att de slutat med mjölkproduktion. Totalt har SIFO intervjuat över 4 000 lantbrukare om deras syn på lönsamhet, tillväxt och den nya jordbrukspolitiken, och utmärkande för länets lantbrukare i jämförelse med rikssnittet.
Mer än var fjärde mjölkbonde i Kalmar län, eller 27 procent av dem med en årsomsättning på över miljonen, vill öka mjölkproduktionen
Av dem som vill upphöra med mjölkproduktionen vill 81 procent satsa på produktion av nötkött, vilket är avsevärt fler jämfört med landet som helhet.
Var fjärde bonde i länet investerade i byggnader under 2005. Andelen som tänker investera under 2006 är 20 procent, och 15 procent har för avsikt att investera i maskiner under 2006.
96 procent gillar sitt jobb som lantbrukare och det bland annat genom att man värderar andra saker än bara pengar.
En hel del andra saker diskuterades också. Bland annat att man vill öka miljömålet för bete med 10 procent. Det talades om avsättning av köttet där man anser att storköken i kommuner och landsting bör ställa samma krav på importerad mat som på svenskproducerad mat, när det gäller miljö, djuromsorg och livsmedelssäkerhet.
Som läget är idag köper den svenska konsumenten 65 procent svenskt kött och 35 procent utländskt, medan det inom storköken handlar om helt andra siffror.
Konsumenterna skall ha en rimlig chans att göra medvetna val i livsmedelsbutiken och att man inför en tydlig ursprungsmärkning som talar om varifrån maten kommer.
Vidare talade man om den viktiga energifrågan där priserna bara stiger hela tiden, vilket är av stor negativ betydelse.
- Vi måste ta fram energi ur den gröna sektorn helt enkelt, sa Håkan Lundgren som menade att det finns en hel del att ta av. Bland annat vindkraft, biogas med mera.
Efter själva mötet gjordes ett studiebesök hos Anders Gunnarsson i Sandered Loftahammar. Anders jobbar med köttdjur. På plats fanns också bröderna Thomas och Sven-Ove Svensson från Stens gård, vilka jobbar med mjölkproduktion med sina drygt 150 mjölkkossor.
Mjölkbönderna blir allt större, men färre. Att maskinkostnaderna kan hållas nere om man jobbar gemensamt med andra bönder är positivt. Att bönder i Kalmar län är duktiga med djurproduktion, var också något som framkom med tydlighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!