Länet laddar inför influensapandemi

Hela länet förbereder sig för en eventuell influensapandemi. Länsstyrelsen har gått ut med en begäran till Västerviks kommun, om en lista med funktioner som är "samhällsviktiga".

Västervik2007-09-27 00:25
- Risken för en influensapandemi finns alltid enligt forskningens uttryck i dag. Det är bara en fråga om när och hur allvarlig den blir, säger Henrik Svensson på länsstyrelsens beredskapsfunktion.

Beredskapsfunktionen vill veta vilka aktörer och företag som faller inom begreppet "samhällsviktig verksamhet" i Västerviks kommun.
- Det skulle kunna vara drivmedeldistribution och transport. Vad händer när hälften av personalen på macken är hemma och är sjuk? Vad blir konsekvenserna för ett företag om hälften av personalen är borta i en månad?
SOS, polis, tull, sjukvård, kriminalvård, vägar, järnväg, flyg och finansiella tjänster är andra exempel på samhällsviktiga delar.

Henrik Svensson säger att man ska samla ihop svaren som man får in för att kommunicera med företagen i länet, som en del av den statliga planeringen för pandemier.
- Många har säkert redan en rutin, men det ska bli kul att se om den stämmer överens med vad vi tror.
Han hoppas på en träff med företagarna i länets 12 kommuner innan årets slut. Då ska de även få information om statens pandemiplanering.
Resultatet av länsstyrelsens planering kommer att inarbetas i regeringens uppdrag för krisberedskap inför en influensapandemi.
Influensa
Influensa är en mycket vanlig och mycket smittsam sjukdom som beror på virus. Influensa ger hög feber, huvudvärk och ont i hela kroppen. Sjukdomen brukar gå över på någon vecka. Influensaepidemier brukar förekomma regelbundet varje vinter. Det finns flera former av influensavirus, och dessutom uppträder ibland helt nya former. Det förklarar varför man inte blir immun utan kan få influensa flera gånger.
Epidemi kallas det när många människor i ett område under kort tid blir sjuka i samma sjukdom. Det är i första hand smittsamma sjukdomar som kan orsaka epidemier. Influensaepidemier förekommer nästan varje år. Den svåraste epidemin i vår tid är HIV-infektion, som leder till aids. Annars var återkommande epidemier av svåra sjukdomar vanligare förr i världen. Digerdöden, den svåra pesten på 1300-talet, var den värsta epidemin i världshistorien. Vaccinering och bättre hygien är viktiga orsaker till att vi drabbas mindre av epidemier nuförtiden.
Pandemi kallas det när en epidemi sprids över en eller flera världsdelar. Två exempel på pandemier är spanska sjukan och asiaten. I båda fallen var det ett mycket smittsamt influensavirus som orsakade en sjukdom vilken snabbt spred sig över stora delar av världen.
Källa: Ne.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om