Landstingsoppositionen vill satsa på cancervård
Bättre möjligheter att ställa diagnoser och mer effektiva behandlingar har gjort att vissa cancergrupper kommit mer i fokus på senare år. Den socialdemokratiska och vänsterpartistiska oppositionen i landstinget har tagit till sig diskussionen och kommer nu att kräva mer medel för cancervård i landstinget.
Bra kan bli bättre. Cancervården i länet är bra, men kräver en bättre strategi tycker den socialdemokratiska och vänsterpartistiska landstingsoppositionen. På måndagen besökte ett antal politiker olika verksamheter i Västervik, bland annat kirurgkliniken och den psykiatriska utslussningsenheten Reimersholm. På bilden Johnny Petersson och Lena Segerberg. FOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Han reste runt tillsammans med partikollegorna Lena Segerberg, Yvonne Hagberg och Désirée Liljevall samt vänsterpartistiske landstingsrådet Johnny Petersson. På programmet stod besök på några av landstingets verksamheter i kommunen.
När VT träffar gruppen har de hunnit med att besöka läkaren Hani Hattar för att diskutera palliativ vård (vård i livets slutskede, reds anm), de har besökt kirurgkliniken samt den psykiatriska utslussningsenheten Reimersholm och de är på väg till Ankarsrum och ett besök på vårdcentralen där.
Verksamhetsbesöken är ett regelbundet inslag på vårarna sedan 2002 och totalt brukar man hinna med ett 40-tal kliniker för att få en bild av verksamheten samt av vad som är på gång. Ett bra verktyg inför vårens budgetförhandlingar inom landstinget.
Den största konkreta insatsen efter måndagens Västerviksbesök blir alltså just att försöka förbättra cancervården i länet ytterligare.
- Vi är överens om att vi i budgetarbetet måste avsätta en ännu inte definierbar summa pengar för att förstärka cancervården och det gäller länet som helhet, säger Johnny Petersson.
Framför allt är det i cancergrupper som lider av prostata- eller bröstcancer som antalet drabbade ökar, inte minst på grund av att fler går och testar sig samt att metoderna för att fastställa en diagnos blir mer förfinade. Det gör att kostnaderna för landstinget ökar.
Dessutom förbättras ständigt behandlingsmetoderna för de olika cancergrupperna vilket är positivt för överlevnadsstatistiken, men som också gör att mer pengar behöver skjutas till.
Det råder också brist på onkologer i länet och en del av satsningen även handlar om att locka hit sådana.
- Det är bland annat en fråga om löner och arbetsvillkor, säger Anders Henriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!