Landstingsopposition ställer ny vårdcentral mot köket

På landstingsstyrelsens senaste sammanträde den 11 maj beslutades att nya vårdavtal för distriktsläkare ska tecknas för tre läkare som kommer att tjänstgöra på Kvarnholmen i centrala Kalmar. Detta motsätter sig socialdemokraterna och vänsterpartiet. De anser att satsningar i första hand bör göras i glesbygden där det råder brist på distriktsläkare till skillnad från i länets tre sjukhusstäder där någon sådan brist knappast föreligger.

Västervik2005-05-24 00:25
Beslutet föregicks av debatt och votering där majoriteten vann med en rösts övervikt. Socialdemokraterna och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet som trots det kommer att verkställas.
- Ska man göra insatser ska man låta befolkningens behov bestämma, säger oppositionslandstingsrådet Ulf Nilsson (s).
De pengar som kommer att användas till vårdavtalen skulle komma mycket bättre till pass för att rädda landstingsköken, menar han och oppositionsrådskollegan Johnny Petersson (v).
Så kan man inte resonera säger Gunnel Nilsson på landstingets mångfaldskansli.
- Vi kan inte lägga pengarna på kökspersonal. Pengarna till primärvården är konstanta, säger hon.
Det innebär att kostnaden för primärvården är densamma oavsett om vården är privat eller offentlig.
- Det där är bara snömos. Det inser alla att antalet personer som är listade kommer att minska per läkare. Vårdcentralerna kommer att få släppa patienter och de kostnaderna kommer de inte at kunna hämta in, säger Ulf Nilsson.

Kostnaden för primärvården kommer att öka när landstinget får bekosta de nya lokaler som behöver byggas åt de tre nya läkarna på Kvarnholmen, säger han.
- I det förslag till budget som ligger nu har man lagt in två miljoner kronor för att täcka underskottet för de privata vårdavtalen - och det måste finnas en orsak till det.
Han anser inte heller att det är ett giltigt argument att pengarna är öronmärkta för de olika verksamheterna inom landstinget.
- Landstinget har bara en kassa och principen är att vi inte kan ha en ordning där vi bara lägger ut nya vårdavtal utan att ha någon täckning för det samtidigt som man skickar ut den svagaste gruppen i arbetslöshet.
- Kvinnlig kökspersonal får gå, samtidigt som det verkar finnas hur mycket pengar som helst för att tillgodose manliga läkares behov, säger Johnny Petersson i ett pressmeddelande.

Det är dessa två saker som Johnny Petersson och Ulf Nilsson vill ställa emot varandra.
När det gäller landstingsköken vill socialdemokraterna och vänsterpartiet ha en uppgörelse med Västerviks kommun för att säkra lokalt producerad mat och dessutom kunna lösa personalfrågan.
- Kommunen kommer att behöva nyrekryteringar till bland annat äldreomsorgen. Det kan inte landstinget lösa själv, säger Ulf Nilsson.
Den personal som i så fall får byta arbetsplats skulle få utbildning för att kunna klara av sina nya arbetsuppgifter.

Detta är ännu ett utspel från oppositionen, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson (kd).
- Jag för nu konstruktiva samtal med Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson för att försöka hitta gemensamma lösningar och därvidlag finns ett tydligt handslag mellan Harald och mig att vi vill lyckas med det här uppdraget, säger han.
Hans förhoppning är at kunna presentera ett resultat av diskussionerna vid landstingsstyrelsens nästa möte 8 juni.
- Det kommer att bli en arbetsmarknadsmässigt god lösning.
När det gäller oppositionens krav på att satsa på glesbygden säger han:
- Det är deras ständiga upprepande att de är emot privata vårdavtal. Här försöker de blanda äpplen och päron när de blandar ihop kökspersonalen och läkarna. Men den blandningen får stå för socialdemokraterna och vänstern.
Det majoriteten vill är att skapa en valfrihet i vårdutbudet i Kalmar - en valfrihet som redan finns i Västervik där den offentliga distriktsvården kompletteras med privata Riddarhusläkarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om