Landstings- tvätten hotad

- 32 anställda befarar en nedläggning. -"Inget finns att tjäna på en privatisering".

Monica Liffner och hennes kamrater oroas av rykten kring tvätteriets framtid. Foto: ANDERS STEINER

Monica Liffner och hennes kamrater oroas av rykten kring tvätteriets framtid. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2002-12-19 06:00
Arbetet med att konkurrensutsätta olika verksamheter inom Kalmar läns landsting har nu inletts.
Alf Jönsson, chef för landstingets materialenhet, har sedan några dagar inlett MBL-förhandlingar med de fackliga organisationerna när det gäller att sälja ut landstingets tvätteri i Västervik.
Tvättverksamheten, som idag drivs i landstingets regi i lokaler på det område där Norra sjukhuset tidigare fanns, ska läggas ut på anbud.
MBL-förhandlingarna har hittills mest handlat om information om den planerade verksamhetsförändringen.
- Landstingets långsiktiga mål är att renodla verksamheten så att vi får mer pengar till hälso- och sjukvård, säger Peter Johansson, moderat landstingsråd från Västervik.
- Tvätteriet i Västervik är ett exempel på verksamheter som landstinget inte alls behöver driva.
Landstinget kommer att begära in anbud från alla privata företag som är villiga att hantera en viss mängd tvätt åt landstinget.
- Det bud som är mest fördelaktigt för landstinget kommer att antas, säger Peter Johansson.
- Kalmar läns landsting har idag ett underskott på 80 miljoner kronor. Gör vi inget nu får vi ett underskott nästa år på 140 miljoner kronor, varnar Peter Johansson.
Gert Wollinger (s) är samordnare för oppositionen i landstinget. Han är starkt kritisk till planerna på att privatisera tvätteriet i Västervik.
- Jag har flera gånger visat siffror på att det inte ger någon vinst att privatisera tvätten. Det finns inga pengar alls att spara in här. Peter Johansson har aldrig kunna visa några siffror.
Gert Wollinger menar att enbart ideologiska skäl ligger bakom Peter Johanssons iver att sälja ut tvättverksamheten.
- Han vill till varje pris visa handlingskraft, att han kan privatisera. Peter Johanssons agerande är endast ägnat att skapa oro bland de 32 anställda inför julhelgen.
Om tvätteriet i Västervik skulle privatiseras, är Wollinger rädd att verksamheten köps upp av Berendsen som är tvättjätten i Sverige:
- De har idag överkapacitet de måste fylla upp. I så fall skulle allt tvättgods få köras på landsväg med långtradare i skytteltrafik mellan Västervik och företagets tvättfabrik i Eskilstuna.
Även från fackligt håll är man mycket tveksam till en privatisering av verksamheten.
I MBL-förhandlingarna har det hittills inte framkommit vad en sådan förändring skulle innebära.
- Vi vet inte så mycket, allt är så luddigt. Det enda vi fått reda på är anbudsförfrågan, och att det kommer ta lång tid innan det är klart, säger Magnus Hällgren från Skaf.
Facket befarar att en privatisering kan innebära att tvätteriet i Västervik läggs ner, och att 32 anställda mister sina jobb.
- Jag tror att det kan komma ett annat tvätteri och köper upp oss, till exempel Berendsen i Vimmerby.
Från fackets sida har man inte förståelse för att verksamheten ska privatiseras av ekonomiska skäl. Tvätteriet i Västervik går inte med förlust.
- Vi vill ju att det ska vara kvar här, men det är ju pengar som styr. Men vi går redan med vinst, och vill ju att tvätteriet ska vara kvar här, säger Magnus Hällgren.
KJELL-ARNE KARLSSON /
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om