Landstingets ekonomi är på bättringsvägen

Även om landstinget fortfarande har ett stort underskott kunde landstingsdirektör Johan Assarsson i går i Gamleby berätta om att ekonomi är på bättringsvägen. Foto: ANDERS STEINER

Även om landstinget fortfarande har ett stort underskott kunde landstingsdirektör Johan Assarsson i går i Gamleby berätta om att ekonomi är på bättringsvägen. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2004-06-18 01:00
Kalmar läns landstings ekonomi är långt ifrån i balans men den är ändå på bättringsvägen. Det kunde landstingsdirektören Johan Assarsson konstatera vid landstingsstyrelsens sammanträde i Gamleby i går.
Enligt den senaste prognosen förväntas ett underskott på 263 miljoner kronor. I det beloppet ingår dock sparpaketet på 194 miljoner, ett engångsbelopp på 97 miljoner kronor för särskild ålderspension och minskade skatteintäkter och minskade statsbidrag på 85 miljoner. Dessa belopp blir sammantaget 276 miljoner.
När det gäller sparpaketet har landstinget "säkrat" 130 miljoner.
- Det återstår en del att göra inom flera specialiteter, men vi är långt komna, förklarade Assarsson.
Han redovisade flera positiva delar i det ekonomiska arbetet. Han var nöjd med att den förväntade kostnadsutvecklingen bara blir 3-4 procent.
- 2003 års avtal skonade oss något, menade han.
Han noterade också att kostnaderna för övertid, mertid, vikarier och visstidsanställda minskat på grund av sparpaketet.
- Läkemedelskostnaderna är ett annat glädjeämne. I riket har de minskat med tre procent, hos oss med elva procent. Vi är bäst i landet. Det ser väldigt gynnsamt ut och vi kan se att det är en trend.
Ett av skälen till att kostnaderna minskat var, enligt Assarsson, att man börjat med producentoberoende information till läkarna om läkemedel.
Istället för att låta läkemedelsföretagen komma har landstinget anlitat egna föreläsare.
- Trots att vi har en ganska åldersstigen befolkning ligger läkemedelskostnaden i Kalmar län på 800 kronor per person mot 870 för riket.
Likviditeten har också förbättrats i landstinget, bland annat på grund av att man struntat i många planerade investeringar.
- Vår upplåning har sjunkit från 200-300 miljoner till 66 miljoner kronor den 31 maj i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om