Landstingets 60-åringar erbjuds pension
400 kan komma att erbjudas pension för att undvika uppsägningar.
- Av de 650 kan ungefär 400 hamna i den kategorin som blir aktuella för pensionserbjudandet. Alla som berörs kommer att få ett exakt förhandsbesked på hur erbjudandet påverkar lönen, säger landstingets personaldirektör Håkan Petersson.
Pensionerna blir en dyr historia för landstinget under en övergångsperiod. Man räknar med att en genomsnittlig garantipensionär kostar landstinget cirka 700 000 kronor. Väljer 400 anställda att lämna sina jobb i förtid kommer alltså lönekostnaden totalt bli runt 280 miljoner kronor.
- Men vi vet ju ingenting i dag om hur många anställda som kommer att nappa. Men all avveckling är en tung utgift, oavsett om vi väljer uppsägningar eller garantipensioner.
Uppsägningar kan till och med bli dyrare, och även något landstinget vill undvika i det längsta, enligt Håkan Petersson.
- Det är inte bra för verksamheten om några vet att de blir arbetslösa om ett år. Det handlar också om trovärdighet i organisationen om man har åtgärder för att behålla den yngre arbetskraften.
Huvudprincipen för att få särskild ålderspension är att tjänsten kan dras in eller användas för omplacering av yngre personal som annars riskerar uppsägning.
Främst berörs undersköterskor, sjuksköterskor och administrativ personal. Drygt hälften är deltidsanställda. De pensionserbjudanden som blir aktuella grundas på de avtal som finns. (Se artikel intill)
- Erfarenhetsmässigt vet vi att det brukar vara ett stort intresse för garantipension, men det bygger ju på att man har en social grund att stå på. Jag har full förståelse för att alla inte har möjlighet att ta detta erbjudande, säger Håkan Petersson.
Redan nu står det dock klart att 58 undersköterskor i Västervik kommer att erbjudas särskild pension. Hur många sjuksköterskor som blir aktuella för pensionsavtalet är ännu inte klart.
Totalt i Västerviksområdet finns 158 anställda mellan 60 och 65 år.
- Men alla blir inte aktuella. Vi vet inte antalet ännu eftersom vi inte vet vilka specialkompetenser som behövs framöver, säger Hanne Danielsson, personalchef i Västervik.
Under veckan får den första gruppen undersköterskor i Västervik information om vad pensionsavtalet innebär.
- När det gäller sjuksköterskorna så blir den kommande informationen riktad eftersom alla specialiteter inte drabbas av besparingarna.
I april hoppas landstinget ha ett samlat grepp om den framtida organisationen av sjukvården. Samtliga som berörs av landstingets pensionserbjudande kommer då att vara informerade. De första avtalpensionärerna kan lämna sina jobb redan till sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!