Hittills har landstinget ansvarat för kollektivtrafik med buss och tåg, medan Västerviks kommun stått för båttrafiken i skärgården. Nu förs året-runt-trafiken med mindre taxibåtar över till landstinget.
Bakgrunden är en lagändring för några år sedan som pekade ut landstinget som den som ska ansvara för all skärgårdstrafik. I Kalmar län har skiftet av huvudman tagit tid. Till halvårsskiftet ska det ske. Det är i Västervik och Oskarshamns kommuner som det finns båttrafik i skärgården.
När landstinget tog över den lokala busstrafiken för några år sedan gjordes en skatteväxling. Kommunen sänkte sin skatt, medan landstinget höjde sin skatt. Nettoeffekten blev en höjning av den totala skatten med 25 öre. Tanken var att det skulle finnas utrymme för ytterligare satsningar på kollektivtrafiken.
Bruno Nilsson, chef för samhällsbyggnadsenheten i Västervik, tycker att kollektivtrafiken har utvecklats sedan dess.
– Landstinget gjorde satsningar på de stora trafikstråken, och närtrafiken på landsbygden har utvecklats oerhört mycket de senaste åren.
Den här gången gör man det enklare för sig. Västerviks kommun har lagt ungefär en miljon kronor om året på skärgårdstrafiken. De pengarna skickar man nu vidare till landstinget. Vem ska stå för notan om man vill utöka trafiken?
– Kommunen beställer och betalar trafiken, vi ansvarar för att den utförs. Ungefär som med skolskjutsarna, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på länstrafiken.
– Där är vi inte eniga, säger Bruno Nilsson på Västerviks kommun som menar att ansvaret för trafiken tydligt ligger på landstinget.
Det ser inte ut som att resenärerna kommer att märka av några stora förändringar vid halvårsskiftet.
– Det ska i vart i fall inte bli några försämringar, säger Karl-Johan Bodell.
Den sommartrafik i skärgården som bedrivs av bland andra M/S Freden berörs inte av skiftet av huvudman.