Landstinget sågar stopplagsförslag
"Det är en icke godtagbar inskränkning i landstingens självstyrelse."
Så skriver landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson (kd) och avgående landstingsdirektören Johan Assarsson i ett remissyttrande över socialdepartementets promemoria om överlämnandet av ansvaret för driften av sjukhus till privata entreprenörer.
Landstinget i Kalmar län avvisar förslagen till lagändringar som lagts fram i promemorian.
Regeringen vill införa en stopplag som gör det förbjudet att driva sjukvård med syfte att skapa vinst åt ägaren.
I remissyttrandets görs klart att landstinget i Kalmar län är emot en sådan stopplag. Lagen skulle i praktiken innebära att den politik som väljarna röstat fram lokalt inte får genomföras om den ogillas av regeringen, skriver de. "Landstinget i Kalmar län anser att stopplagsförslaget utgör en icke godtagbar inskränkning i landstingens självstyrelse."
Yttrandet kommer att nå socialdepartementet efter att ha godkänts i landstingsstyrelsen 8 september och landstingsfullmäktige 22 september. Då kommer det att stå klart att åsikten i landstinget i Kalmar län är den diametralt motsatta mot regeringens.
"Mångfald skapar förutsättningar för en fortsatt utveckling av framtidens offentligt finansierade hälso- och sjukvård. Den alternativa driftens kanske viktigaste förtjänst är att den tvingar fram förbättringar i den offentliga vården."
Mångfalden, som den borgerliga majoriteten i landstinget kämpar hårt för är positiv för arbetsmarknaden och personalens trivsel, står det. Mångfalden ger fler arbetsgivande för vårdanställda att välja mellan. Dessutom får de en chans att starta eget. Anders Andersson och Johan Assarsson hänvisar till undersökningar som visat att anställda inom alternativa vårdformer trivs bättre eftersom de har större inflytande över sitt arbete.
De båda tar avstånd från promemorians "konserverande beskrivning av svensk sjukvård". Närsjukvård, avancerad sjukvård i hemmet och dagkirurgienheter fortsätter att utvecklas och därför anser de att det är otidsenligt att dela upp sjukvården i enbart sjukhusvård och primärvård.
Ett utökat samarbete med privata vårdgivare skulle leda till att köerna kortades och bereda väg för reformer.
I sitt remissyttrande kritiserar de departementet eftersom de anser att resonemanget att det går bra att bedriva privat verksamhet inom primärvården, men inte inom akutsjukvården haltar. Att kvaliteten blir lidande på ett vinstdrivande sjukhus anser de vara nonsens och hänvisar till S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där bedrivs bra, om inte bättre, sjukvård till 10-15 procent lägre kostnad.
I remissyttrandet sågas också lagen om offentlig upphandling. Lagens krav på återkommande upphandling äventyrar kontinuiteten i vården.
"Vi vill understryka att en utredning skyndsamt bör tillsättas i syfte att skapa ett särskilt regelverk för upphandling av hälso- och sjukvårdstjänster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!