Landstinget måste sanera Gertrudsvik

Enligt en överenskommelse som träffades när Landstinget sålde det gamla sjukhusområdet Norra till Gertrudsvik AB ska landstinget stå för eventuell sanering av området. Något som Gertrudsvik nu påminner landstinget om, efter en undersökning av gamla rester efter rivna hus.

Västervik2007-02-28 00:25
Av 20-25 rivna byggnader har fyra provgropar undersökts och där har man hittat grundrester och mängder av bly- och järnrör, metallskrot och andra förorenade rivningsmassor.
- Vi är oroliga för att det kan medföra stora kostnader för Gertrudsvik, vi har tänkt bygga bostäder och kontor där, säger Per Karlsson, platschef.
För honom är det solklart att det är landstinget som ska betala för att hand om de förorenade massorna.
- Enligt miljölagen och den den överenskommelse som träffades i samband med förvärvet är det landstinget som ska återställa marken. Vi ska i samförstånd med dem titta på var man ska börja sanera.

Men enligt Liselott Sjöholm som är miljöstrateg på landstinget är det inte självklart att det är de som ska stå för notan.
- Våra diskussioner om vem som ska betala för saneringen är inte avslutade än. Det står inte så tydligt i avtalet vems ansvar det är, det finns ett tolkningsutrymme.
Men hon medger att man påträffat föroreningar i marken när man undersökt området, bland annat förhöjda halter av zink.
- Men de är inte så höga att de utgör en sanitär olägenhet. Och vad jag förstår ska man bygga på de gamla platserna och då kommer man ju ändå att schakta bort de förorenade massorna.
- Den åsikten går ju isär, säger Per Karlsson. Det skulle bli mycket kostsamt för oss. Vi kräver att de återställer markområdet.

Per Karlsson säger att Gertrudsviks avsikt är att inom en snar framtid bebygga så gott som samtliga områden som företaget äger. Men innan man kan börja måste man ha ett godkännande från Västerviks kommun att alla ytor är godkända för markexploatering och att de uppfyller alla krav som miljö och hälsa ställer. Det är också därför man vill komma överens med landstinget om saneringen, så att arbetet kan komma igång så fort som möjligt.
De undersökningar som genomförts på området är utförda på uppdrag av landstinget och innan kommunen tar ställning till provsvaren vill man veta mer. Kommunens miljöskyddsinspektör har begärt in kompletterande uppgifter, om bland annat de fyra provgroparna är representativa för hela området. Senast den 20 mars vill man ha svar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om