Landstinget klarar nästan vårdgarantin

Det ser bra ut för landstinget inför starten av den nationella vårdgarantin i dag. På några områden är dock väntetiderna fortfarande mer än föreskrivna tre månader för att få komma till mottagning eller behandling. Där kan patienter komma att få vård på ett annat sjukhus än hemsjukhuset om de inte vill vänta.

Västervik2005-11-01 00:25
Vad gäller mottagningar är det hjärtmottagningen som inte klarar tremånaderskravet. Där är det största problemet att det är kö till den förundersökning som behövs innan man kommer på sitt första besök.
Behandlingar som landstinget inte lyckas uppfylla inom kraven för vårdgarantin är urologi, bröstreduktion och hörselbefrämjande operationer. Inom urologin är nästan alla patienter högt prioriterade samtidigt som det råder brist på urologläkare.

Trots detta är sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg stolt över hur långt Kalmar län har kommit vad gäller att uppfylla vårdgarantin.
- Alla medarbetare har jobbat väldigt aktivt och bra och de flesta enheter klarar nu målet att erbjuda vård inom tolv veckor, säger hon.
Men nästan alla är inte tillräckligt.
- Även om vi i dag bara har bekymmer med att nå målen på tre-fyra områden så nöjer vi oss inte med det. De verksamheterna kommer att få fortsätta jobba med projekten Bra mottagning och Bra patientflöde och räcker inte det så kan vi sätta in extra insatser i form av pengar.

I Västervik arbetar just nu två verksamheter med projektet Bra patientflöde: medicinmottagningen och ögonkliniken. På ögonkliniken har arbetet gått så bra att man nominerats till en nationell tävling som ska prisa de främsta exemplen på förbättring.
Bra patientflöde är en förädling av Bra mottagning som rönt stora framgångar inom länets primärvård och gjort att länets primärvård har bland den bästa tillgängligheten i landet. Den senaste mätningen gjordes i mars i år och då visade det sig att 92 procent av primärvårdens patienter i Kalmar län fick komma till läkare inom sju dagar. Motsvarande siffra för riket var 85 procent.
Vårdgarantin omfattar bara planerad vård, som utgör en femtedel av vården inom landstinget. Det är sådan vård som inte bedöms som akut, men trots det ska nu alltså ingen behöva vänta längre än 90 dagar för ett besök på sjukhus eller för behandling. Den akuta vården ska patienterna få med en gång.
I första hand ska patienter som omfattas av vårdgarantin vårdas på sjukhus i det egna länet. Först när möjligheterna uttömts där kan man skickas till andra sjukhus i regionen eller i landet.
Vårdgarantin i korthet
Vårdgarantin innebär att en patient ska få komma till läkare inom fem dagar efter att ha tagit kontakt med sjukvården. Den siffran är lägre än nationellt, där det är sju dagar som gäller.
Om patienten efter besök hos distriktsläkare behöver komma till specialist ska den få en tid senaste 90 dagar efter beslut om remiss.
Om specialistläkaren anser att patienten behöver få behandling eller operation ska det ske senast 90 dagar efter beslutet.
Vid längre väntetid än 90 dagar får patienten välja om han eller hon vill utnyttja vårdgarantin. Då skickas denne på landstingets bekostnad till ett annat sjukhus med kortare väntetid.
Undersökningar har visat att två tredjedelar av länets befolkning kan tänka sig att tacka ja till vård på annan ort medan resten accepterar en längre väntetid för att få vård på hemorten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om