Landstinget betalar för tomma lokaler

I snart tre år har stora delar av vårdcentralen i Gunnebo stått tom. Trots detta har landstinget under hela tiden betalat full hyra för de tomma lokalerna.

Halvtomt. Fram till årsskiftet finns distriktssköterskemottagningen kvar i Gunnebo. Men läkarcentralen flyttade ut för tre år sedan i samband med landstingets stora sparbeting. Sedan dess har landstinget betalat full hyra för lokalerna, ungefär 10 000 kronor i månaden.  Foto: Anders Liljegren

Halvtomt. Fram till årsskiftet finns distriktssköterskemottagningen kvar i Gunnebo. Men läkarcentralen flyttade ut för tre år sedan i samband med landstingets stora sparbeting. Sedan dess har landstinget betalat full hyra för lokalerna, ungefär 10 000 kronor i månaden. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-10-22 00:25
Det var 2004 som distriktsläkarverksamheten flyttade från Gunnebo och koncentrerades till Ankarsrum i samband med primärvårdens sparuppdrag på 36 miljoner kronor.
Kvar i Gunnebo blev distriktssköterskeverksamheten. Men vid årsskiftet försvinner även den och lokalerna töms helt. Då går nuvarande hyresavtal ut. Dessutom kommunaliseras hemsjukvården vilket gör att landstingets behov av lokaler i Gunnebo försvinner.

Den totala hyran för vårdcentralen ligger på en bit över 200 000 kronor per år. Den tomma läkarmottagningens del av detta är ungefär 60 procent. Det innebär att landstinget allt sedan läkarverksamheten flyttade, har betalat ungefär 10 000 kronor per månad för de tomma lokalerna.
Håkan Karlbom på landstingsfastigheter bekräftar detta men menar att det är vanligt att verksamhetsförändringar inte stämmer överens tidsmässigt med avtalens längd. Och att skriva kortare avtal är många gånger inte möjligt.
- Fastighetsägarna investerar mycket i lokalerna och det bästa sättet att få tillbaka de pengarna är att skapa långa avtal, säger han.

Nuvarande avtal började gälla 2002. När avtalen omförhandlades fanns även en tandvårdsmottagning i Gunnebo. Där förlängdes avtalet med bara tre år eftersom man kunde misstänka att den mottagningen skulle komma att upphöra inom kort.
- Men för läkarcentralen fanns inga sådana signaler. Därför förlängdes avtalet med fem år vilket det ursprungliga avtalet stipulerade, säger Håkan Karlbom och förklarar att ingen då hade en susning om att Ledningsbolaget under hösten 2003 skulle presentera så omfattande besparingsåtgärder som gjordes.
Håkan Karlbom medger att det är olyckligt att landstinget betalar hyra för tomma lokaler men att det också är ett medvetet val och inte en slump. Han är säker på att Ledningsbolaget räknat med det i sin lösning för att klara besparingsuppdraget.
- 10 000 kronor per månad är ingenting i förhållande till vad personalkostnaderna skulle ha varit, säger han.
Men fanns det inget sätt att avsluta avtalet för en del av lokalerna i förtid?

- När jag i januari 2005 sa upp avtalet med hyresvärden, Dalringen, skrev jag till dem om förklarade att distriktssköterskeverksamheten skulle fortsätta bedrivas i lokalerna och att jag gärna såg att den verksamhetens behov löstes med mindre lokaler. Jag skrev också att vi var villiga att göra en kontant uppgörelse, berättar Håkan Karlbom.
Landstinget fick senare ett erbjudande om att bli lösta från kontraktet. Men det antogs inte.
- Det skulle ha blivit ett nollsummespel eftersom vi ändå skulle ha fått ta hand om skötseln av den tomma läkardelen, säger Håkan Karlbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om