Kerstin Ainouz är länsarkitekt på länsstyrelsen i Kalmar län. Enligt henne var hon en av flera tjänstemän som ville att Västerviks kommun skulle förtydliga vissa delar i planunderlaget innan man gick vidare till nästa fas.
– Vi tyckte inte att man från kommunen var riktigt färdiga än utan att de behövde arbeta vidare med planhandlingen och förtydliga vissa punkter där det fanns brister, säger hon till VT.
Om kommunen blir tydligare på de punkter som tjänstemännen på länsstyrelsen anmärkt på, ser Kerstin Ainouz inga andra hinder för att gå vidare med planerna för byggnationen.
– Om man förtydligar det som vi vill så har ingen av oss tjänstemän något att invända emot. Förra gången stoppades planerna på bygget efter antagandet, det ska inte behöva hända den här gången, säger Kerstin Ainouz.
Landshövding Stefan Carlsson var, trots protester, inne på att gå vidare och tog själv beslutet att låta processen fortsätta. Han säger till VT att det händer att man inte når konsensus i vissa frågor, även om det alltid är att föredra.
– Man måste diskutera sig fram i vissa frågor och det är önskvärt att nå fram till ett gemensamt beslut. Men i det här fallet har några av tjänstemännen och jag haft olika uppfattning, säger han.
Enligt Stefan Carlsson uttryckte de formellt en "avvikande uppfattning" än honom själv, något de alltid kan göra om de deltagit i förhandlingarna och de anser att ett beslutet som fattats är felaktigt.
I det särskilda yttrande som tjänstemännen gjort finns två huvudinvändningar. Delar av hotellet anser man vara för högt, och att det generellt handlar om för stora volymer. Det håller inte Stefan Carlsson med om. Han säger att ändringarna kommunen gjorde efter förra vändan är tillräckliga och att planerna nu ska gå vidare.
– Nu tycker jag att vi kommit fram till ett förslag som är okej och jag tror att det kan bli jättebra i Västervik, säger han.
Han avslutar med att konstatera att det är bra att tjänstemännen kan göra formella invändningar men att det i slutändan är han som fattar de slutgiltiga beslutet.