Landsbygdsutveckling lockade få till Odensvi

- Landsbygden ska inte bevaras den ska utvecklas.
Det var ett av budskapen från Leif Zetterberg vid en temakväll om landsbygdsutveckling.

Västervik2006-03-23 00:25
Mötet, som bara lockade ett tiotal personer, hölls på tisdagskvällen och arrangerades av centerpartiet. Med tanke på de båda inbjudna talarnas "tyngd" - Leif Zetterberg som mångårig vd för LRF och ersättare i EU-parlamentet och Anders Åkesson ordförande i Regionförbundet - var det förvånande att inte fler tog chansen att få ta del av deras synpunkter och få svar på frågor.

Leif Zetterberg presenterade det program för landsbygdsutveckling som han varit med och arbeta fram. Trots att Sveriges yta till 99 procent består av landsbygd så betraktas den av många som något som håller på att stilla insomna.
- Vi vill se befolkningen där och dess företag som en resurs och inte som något som ska överleva genom bidrag. Den stora utmaning som vårt samhälle står inför på energiområdet kommer att ge landsbygden ett nytt historiskt uppdrag. Det är där vi har framtidens resursfabrik, sade Leif Zetterberg.

Det som främst hämmar utvecklingen för all företagsamhet tror Leif Zetterberg är alla de regler och lagar som omgärdar allt företagande. Det finns mer än 500 myndigheter i Sverige som alla arbetar inom sitt område efter något som skulle kunna kallas en stuprörsmodell, där samordning sällan förekommer. Syftet med myndigheterna är ofta att bygga upp någon form av administrativt system som ska göra att alla behandlas lika.
- Det vore bättre om de lokala förutsättningarna fick råda och kommunerna själva inom vissa områden fick utforma de reglar som passar just där. Att erbjuda tomter med sjönära boende är till exempel en sådan fråga. Ett större lokalt inflytande och mindre inblandning från makthavare i Stockholm tillsammans med en sanering av myndigheterna skulle underlätta. Vi vill inte ha anarki men gärna lite oreda.
En viktig förutsättning för landsbygdsutveckling är en väl utbyggd infrastruktur. Det poängterade kvällens andre talare Anders Åkesson. Till infrastruktur hör också kommunikationer via telenätet där bredbandsutbyggnaden i länet är en viktig del. Flera av de församlade hade frågor och kritik mot hur både kommunen och regionförbundet skött utbyggnaden i vår kommun.
Anders Åkesson kunde meddela att man just nu ska börja gå igenom de anbud som kommit in på den fortsatta utbyggnaden. Han kunde inte säga något om vilka eller hur många intressenter som lämnat anbud, men en sak slog han fast:
- Vi är tvungna att ordna så det här är klart innan årets slut, annars förlorar vi 60 miljoner i pengar och väldigt mycket anseende. Vi känner en stor press på oss och det är ingen lätt situation vi hamnat i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om