Landsbygdens villkor fokus för forskning på Campus

Campus Västervik – som i dag hyser drygt 600 studerande – har höga ambitioner för framtiden. I våras anställdes åtta licentiander, knutna till olika lärosäten. De ska genomföra forskningsprojekt som alla på ett eller annat sätt har koppling till närområdet.

"Med ett utökat programutbud på Campus ges människor möjlighet att välja att stanna kvar på hemorten och studera", säger Jerry Engström. I mitten: Emma Ottosson. Till höger: Emma Sorbring.

"Med ett utökat programutbud på Campus ges människor möjlighet att välja att stanna kvar på hemorten och studera", säger Jerry Engström. I mitten: Emma Ottosson. Till höger: Emma Sorbring.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2020-09-18 21:00

Licentiandernas arbeten är en del i det treåriga projektet Campus i Småland 2030, som fram till 2022 ska möjliggöra start av 15 utbildningsprogram på universitets- eller högskolenivå, 15 yrkeshögskoleprogram, 15 fristående kurser och 15 forskningsprojekt – en målsättning som campuschefen Jerry Engström är övertygad om att man kommer att ro i hamn redan under nästa år.

Utbudet fördelas på Campus Hultsfred, Campus Vimmerby och Campus Västervik som driver projektet gemensamt.

– Syftet med den här satsningen är att tillföra mer ny och relevant kompetens till vår region. 2019 inleddes en behovsinventering, säger Jerry Engström och fortsätter:

– Det här är faktiskt något unikt. Att utverka nya utbildningar kan ta lång tid. Men vi kan komma igång så snabbt tack vare vårt utbyte och vår samverkan med flera olika lärosäten, universitet och högskolor. 

– Unikt är också att forskningen som bedrivs här tar avstamp i landsbygdsperspektivet. Det är lokalproducerad forskning med en kontext, säger Emma Sorbring, vetenskaplig ledare och professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Högskolan i Väst – en av Campus Västerviks samarbetspartners.

Forskningen utgår från tre teman, berättar hon: Barns och ungas utbildning, hälsa och livsvillkor på landsbygden, hållbar kommunal och regional utveckling på landsbygden samt lika vård och samhällsinkludering på landsbygden.

Emma Ottosson, socialpedagog i botten med en magister i barn- och ungdomsvetenskap, är en av de åtta licentianderna som anställdes i våras. Hennes pågående forskning handlar om barns och ungas levnadsvillkor på landsbygden. 

– Jag undersöker bland annat vilka möjligheter barn och unga har att själva söka hjälp och stöd när de har behov av det, säger hon.

– Just nu tittar jag specifikt på ett samarbete mellan en fritidsgård och elevhälsan. Det är fältstudier utifrån personalens perspektiv.

Flera nya utbildningsprogram och yrkeshögskoleutbildningar har startats vid Campus Västervik i höst. Några exempel: Grundlärarprogrammet (fritidshem), socialpsykiatriska programmet, redovisningsekonom och lönespecialist.

Finansiärer bakom projektet Campus i Småland 2030 är, förutom kommunerna: Region Kalmar län, Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och Sparbanksstiftelsen Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!