Landsbygdens lador lovprisas

Gårdarnas oanvända byggnader kan bli butiker, serveringar och boende för turister.

Arkivbild: ROGER KARLSSON Karl-Erik och Birgit Karlssons fiskebod på Sladö gjordes om till servering för elva år sedan, och är ett av exemplen i boken ”Ladans lov”.

Arkivbild: ROGER KARLSSON Karl-Erik och Birgit Karlssons fiskebod på Sladö gjordes om till servering för elva år sedan, och är ett av exemplen i boken ”Ladans lov”.

Foto:

Västervik2004-10-15 01:00
Ute på gårdarna står i dag många outnyttjade byggnader, gamla lador och bodar som inte används längre. De kan man rusta för en ny användning menar man på länsstyrelsen som nu ger ut en bok med råd om hur.
? Jordbrukspolitiken på senare år har gett oss så många tomma byggnader på landet. För att inte de ska förfalla behöver de användas, säger Ann Moreau, projektansvarig på länsstyrelsen.
? Det man främst kan använda byggnaderna till är boende, servering och gårdsbutiker.

På torsdagen presenterades boken ?Ladans lov? som är det konkreta resultatet av ett års projektarbete. Boken har tre delar: en presentation av situationen i Kalmar län med våra omkring 4000 jordbruksföretag, en avdelning med 15 goda exempel från länet och slutligen goda råd om hur man gör i praktiken, vad man ska tänka på och hur man inte ska göra.
? Jag hoppas att de som i dag går och funderar på någon ny verksamhet på sin gård kan få vägledning i boken, säger Ann Moreau.
Att göra om gamla ladugårdar, svin- och hönshus, stallar, logar och bodar för besöksverksamhet och försäljning tror hon kan få stor betydelse för turistnäringen.
? Målet är att landsbygden ska fortsätta att vara bebodd och att folk ska kunna få sin utkomst där.
Två av bokens goda exempel i länet är från Västerviks kommun och båda finns i skärgården: Sladö och Gärdsholmen.

På Sladö har Karl-Erik och Birgit Karlsson gjort om tre gamla båthus och sjöbodar för ny verksamhet. Servering sker i båthuset och maten görs i ordning i en av sjöbodarna medan den andra är gårdsmuseum.
? Det kostar inte så mycket om man gör i ordning det själv, säger Karl-Erik Karlsson. Vi gjorde det själva och det blev inte så dyrt.
Att man använder gamla byggnader i nya syften tycker han är vettigt:
? Annars skulle de förfalla och försvinna. Det är det gamla som är det pittoreska och som turisterna vill se och självklart ska man ta tillvara det.
De startade för elva år sedan.
? Det går bättre och bättre för varje säsong. Verksamheten är förstås väderberoende så det började inte så bra i somras. Men så fort det blev bra väder kom massor med folk.

På Gärdsholmen i Syrsan driver Ann Åkerman och Peter Lundgren sin fisk- och turistverksamhet. Sedan 1995 har de tagit emot grupper på besök. Några övernattningsstugor byggs på ön.
Nu vill de utöka konferensdelen och behöver en större byggnad med restaurangkök och plats för servering. Först hade de tänkt sig en ny byggnad men har nu fastnat för att bygga om den gamla ladan på ön, en ombyggnad de beräknar ska kosta omkring två miljoner kronor.
? Vi hoppas kunna använda den gamla ladan som ett skal för en ny byggnad, berättar Ann Åkerman. Det känns bra att kunna behålla den gamla miljön här, och inte förändra den med en ny byggnad.
? Än ligger det ganska långt fram i våra planer, minst två år framåt. Just nu är vi koncentrerade på att bygga våra tre nya övernattningsstugor på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om