Arbetet kommer att börja längst ut på landsbygden där marknaden inte ser någon lönsamhet i att bygga ut bredband.
För boende på landsbygden finns nu möjlighet att få ekonomiskt stöd via Landsbygdsprogrammet för bredbandsutbyggnad.
Curt Tyrberg är Regionförbundets bredbandssamordnare och han tonade ner betydelsen av ekonomiska stöd när han berättade om optiskt bredband vid en träff i Gamleby på måndagskvällen.
- Det är svårt att förutse hur man kommer att använda sig av en bredbandsuppkoppling i framtiden och då talar jag om de närmaste fem åren, sade Curt Tyrberg. Lika svårt som när elektriciteten kom, ingen kunde väl tänka sig då att man en dag skulle använda el för att raka sig. Men vi vet hur viktig elen har varit och vi gissar att en snabb bredbandsuppkoppling kommer att bli lika betydelsefull.
- Därför är det klokt att satsa nu när det finns pengar att söka, även om bidragen inte är det viktigaste i sammanhanget. Det viktiga är att man på landsbygden är van att samarbeta och få saker gjorda. Det är ett företag och det är en investering, men det finns ekonomiska fördelar också.
Curt Tyrberg berättade om hur man kan gå tillväga via ett byalag som bestämt sig för att ordna snabbt bredband. Hela processen finns beskriven på Regionförbundets hemsida.
En försiktig uppskattning är att det skulle kosta mellan 12 000 och 20 000 kronor per hushåll att få 100 Mbit/s till hemmet. Men då skulle man kunna spara tusentals kronor per år beroende på vilka konsumtionsmönster familjen har. TV, telefoni och bredband på samma optiska kabel och med en snabbhet i världsklass.
- Ett annat argument är att huset värde ökar väsentligt. Det kan vara svårt att i framtiden sälja ett hus utan bredbandsanslutning.
Frågorna från de cirka 30 deltagarna i mötet var många och det finns ett stort antal frågetecken att reda ut innan man kan börja processen ute i byalagen.
Men det finns hjälp att få. Lillemor Jonsén från länsstyrelsen berättade om vilka bidragsmöjligheter som finns och Börje Forss från den ekonomiska föreningen Companion berättade om det kunskapsstöd som finns att få där. Companion arbetar med information om kooperatvit företagande.
Avslutningsvis höll landsbygdsutvecklare Lotti Jillsmo i en avdelning om landsbygdsutveckling.