Läkare välkomnar prioriteringslista

Fredrik Andrén är vice ordförande i Läkarföreningen i Kalmar län. Foto: Magnus Glans

Fredrik Andrén är vice ordförande i Läkarföreningen i Kalmar län. Foto: Magnus Glans

Foto:

Västervik2003-10-31 01:00
Landstinget kan inte längre krympa resurserna och samtidigt erbjuda lika mycket vård. Politikerna måste bli tydliga på vilka sjukdomar och besvär som inte ska behandlas.
- Jag välkomnar att politiker i Östergötland vågar gå ut med en prioriteringslista. Det är viktigt att vi får en debatt runt denna fråga. Vi måste börja titta på vad nedskärningarna får för resultat, säger Fredrik Andrén, vice ordförande i Läkarföreningen i Kalmar.
Han välkomnar initiativ till en prioriteringslista även för vården i Kalmar län. En sådan skulle kunna ge medborgarna en klarare bild av vad man som patient kan kräva eller inte kräva av vården.
Dagens höga belastning ställer hårda krav på läkarna, som redan tvingas prioritera hårt.
- Prioriteringen sker i dag inte alltid så öppet. Vi läkare har inte känslan av att de prioriteringar vi tvingas göra är politiskt sanktionerade.
Fredrik Andrén hävdar att det saknas insikt från politikernas sida om effekter av de planerade besparingarna i Kalmar län. Han efterlyser en aktivare roll för politikerna i prioriteringsarbetet.
- Politiker pratar om vård på lika villkor, men alla tillstånd är inte lika allvarliga. Den här skillnaden gör att alla patienter inte kan få första plats. Vi behöver därför ett brett politiskt godkännande av prioriteringar.
Trots att många patienter kommer att drabbas, tycker Andrén att en lista minskar risken för att läkare bedömer olika.
- Det finns en risk att enskilda patienter känner sig "prickade" när prioriteringen nu sker i det tysta.
Skalar man bort verksamhet kan dessutom väntetider kortas, och förbättra tillgången för vårdbehövande patienter.
- Den dolda prioriteringen gör att många patienter tvingas vänta. Vårdapparaten kan därför få dåligt rykte och förtroendet minska.

Innebär det inte medicinska risker att prioritera bort vård?
- Även med en prioriteringslista kommer patientens tillstånd bedömas av en läkare, så den kontakten försvinner inte. Patienten är inte ute i kylan utan får en professionell bedömning.

Finns det en risk att man skjuter kostnader framåt genom att de bortprioriterade återkommer i ett senare skede?
- Man kan tänka sig en sådan konsekvens i en sådan här nödsituation, men då måste man fråga sig hur diagnosen har ställts.
Fredrik Andrén menar även att det kanske är dags att människor tar ett större ansvar för sin egen hälsa. Det behövs ett nytt synsätt på vad som är friskt eller sjukt.
- Människors krav på vård har ökat och politiker har också gett signaler som "ta för er, ni har rätt att kräva". Men vi inom vården ser ju konsekvenserna av det synsättet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om