Det menar flera verksamhetschefer som vi pratat med inom primärvården, den instans dit de flesta i ett första skede vänder sig med olika typer av hälsobesvär.
– Vi märker ju att många är oroliga för att bli sjuka i covid-19. Vi får åtskilliga frågor som rör detta, säger Anette Karlsson, verksamhetschef på Gamleby hälsocentral.
– Men vi har inte haft någon ökning av förskrivning av antidepressiv medicin eller liknande läkemedel under pandemin. Vi har alltså inte noterat någon ökning av antalet patienter som mår så dåligt att det behövs vård och behandling.
Örjan Johansson, chef på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik, har en liknande uppfattning av situationen. Det vill säga: man ser visserligen en ökning av oro och nedstämdhet, men inte på det djupare planet.
– På min enhet är bilden att många äldre far särskilt illa under pandemin, de har varit isolerade under lång tid och det finns en oro för sjukdomen covid-19 men också för vaccinet.
– De äldre kommer ut mindre vilket försämrar hälsan. Vi får enormt många samtal i Tele-Q (en plattform för olika kommunikationssätt, företrädesvis telefonsamtal, reds anm). Vi har många som mår psykiskt dåligt men vi har inte sett ökade besökssiffror, säger Örjan Johansson.
Känner du ängslan kopplad till covid-19?
På 1177.se finns ett självhjälpsprogram tillgängligt med fokus just på oro kopplad till covid-19.