Lägre skatt med nya kapitalpensionen

Västervik2005-03-19 00:25
Flera banker och försäkringsbolag hårdlanserar den nya kapitalpensionen. Det är en mix av kapital- och pensionsförsäkring. Men nyheten passar inte alla.
Riksdagen fattade beslut i december och vid årsskiftet blev det fritt fram för banker och försäkringsbolag att sälja den nya kapitalpensionen även i svensk tappning. Den har lägre avkastningsskatt än den vanliga kapitalförsäkringen men pengarna är bundna till minst 55-årsdagen, och måste betalas ut under minst fem år därefter, precis som en pensionsförsäkring.

I första hand är det här en sparprodukt för relativt välbeställda, inte purunga, som vill undvika förmögenhetsskatt och som tidigare har investerat i vanliga kapitalförsäkringar eller har sparpengarna på bankkonto. De har också all anledning att se över sina försäkringar eftersom arvs- och gåvoskatterna slopades från och med 17 december i fjol.
Men kapitalpensionen kan också vara ett alternativ för den intresserade fondspararen som tror på en snabb värdeökning i sitt sparande. Förutsättningen är att man lyckas välja fonder som ger åtminstone 5-6 procent i avkastning varje år. Avkastningsskatten ger då en lägre skatt än de 30 procent i kapitalvinstskatt, som man betalar i ett vanligt fondsparande.
- Den stora fördelen med kapitalpensionen är den låga avkastningsskatten. Det slår egentligen alla andra sparformer - bara man kan vara utan pengarna och de inte går med förlust. Förluster får ju inte dras av, säger Cecilia Gunne, skattejurist vid Burenstam & Partners AB.
En annan fördel är att man inte är beroende av marginalskatterna eftersom man sparar med skattade pengar. I vanliga pensionsförsäkringar går det att dra av premien i deklarationen. Men när pensionspengarna ska tas ut måste man betala inkomstskatt. Det gör en sårbar för skatteförändringar.

Om ens egen årsinkomst har ökat, eller skatten allmänt har höjts, kan man tvingas betala mer i skatt när man tar ut pengarna än avdragseffekten var när man satte in dem.

I en kapitalpension behöver man inte bekymra sig över det. Dessutom förmögenhetsbeskattas kapitalet inte. Det, liksom övriga regler, är samma som gäller för vanliga pensionsförsäkringar:
Avkastningskatten, som tas ut på försäkringskapitalet varje år, är 15 procent av statslåneräntan i stället för 27 procent, som i vanliga kapitalförsäkringar.
Pengarna är bundna till 55 års ålder.
Utbetalningen ska ske i minst fem år och inte med sjunkande belopp.
Barn, make eller sambo, inga andra, kan få del av sparpengarna om man dör innan försäkringen betalats ut. Annars går pengarna till försäkringskollektivet.
Försäkringen går inte att återköpa, belåna eller överlåta.

Enligt Cecilia Gunne kan det här bli dödsstöten för förmögenhetsskatten. Föräldrar och barn kan jämna ut förmögenheten, och undvika förmögenhetsskatt, genom att gåvoskattefritt ge varandra gåvor sedan årsskiftet. Blir det sedan pengar över kan man köpa den nya kapitalpensionen. I likhet med kapitalförsäkringar går det att det sätta in hur stora belopp som helst i försäkringen.
Bakgrunden till riksdagsbeslutet är en dom i EG-domstolen. Europeiska kapitalförsäkringar som har pensionsförsäkringsvillkor får inte behandlas sämre i Sverige än svenska pensionsförsäkringar. Därför måste Sverige göra de här försäkringarna fria från förmögenhetsskatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om