"Lägg ut sjukhuset på entreprenad"

Den borgerliga majoriteten vill undersöka en privatisering.

Västervik2003-01-23 06:00
Under halvåret som kommer ska möjligheterna att lägga ut Västerviks sjukhus på entreprenad utredas.
Det är det mest spektakulära inslaget i den borgerliga ledningens mångfaldsprogram.
Fyra olika alternativ ska undersökas.

1. Man skriver kontrakt med en entreprenör som leder sjukhuset. Resten av de anställda förblir landstingsanställda.

2. Sjukhusledningen och någon eller några verksamheter läggs ut på entreprenad.

3. Ledningen läggs ut på entreprenad, och i kontraktet finns det ett erbjudande att senare pröva en totalentreprenad för sjukhuset.

4. Upphandling av hela sjukhusets verksamhet på entreprenad.
Utredningen presenterades av två stolta, men också nervösa landstingsråd: Anders Andersson (kd) och Peter Johansson (m).
- I dag är Västervik orten som hela sjukhussverige talar om, säger Anders Andersson.
De menar att entreprenadiseringen kan bli väldigt positv för Västervik som ort. Redan ryktena om entreprenadiseringen har väckt intresse från fackpress.
Västervik skulle kunna bli det första sjukhuset i Sverige som läggs ut på entreprenad sedan regeringens stopplag slopades vid årsskiftet.
- Skulle det läggas ut på entreprenad skulle Västerviks sjukhus få branschens ögon på sig. Det skulle gå många studiebesök hit. Västervik skulle vara en ort som hamnade i sjukvårdens framkant, säger Anders Andersson.
- Jag har pratat med kommunalrådet Harald Hjalmarsson och han är väldigt positiv till det här, säger Peter Johansson.

Varför har ni fastnat för just Västervik?
- Det är lagom stort, svarar Anders Andersson. Det ligger mittemellan St: Görans sjukhus och Simrishamns sjukhus som är de som hittills privatiserats.
De politiska motståndarna från vänster pekar på att en så stor verksamhet som ett sjukhus knappast kan tas över av någon småföretagare. De befarar att företag med vinstkrav kommer att lägga ut sparbeting på vården för att nå upp till sina ekonomiska må,
- En entreprenadisering innebär inte att vi släpper Västerviks sjukhus. Landstinget kommer fortfarande att ha kontroll över verksamheten. Vi kommer att kunna ställa krav på verksamheten, säger Anders Andersson.

Vad kan en entreprenadisering innebära för de anställda?
- Med den brist på arbetskraft som råder i dag så måste man vara rädd om de anställda, säger Peter Johansson.
Landstingsråden tror inte på några generella nedskärningar.
- Men vi kan inte utesluta att det blir förändringar i verksamheten, säger Anders Andersson, och fortsätter: Det kan lika gärna bli så att vissa verksamheter kommer att växa. På Simrishamns sjukhus som lades ut på entreprenad för två år sedan är det i dag fler anställda än vad det var när landstinget drev det.

Lösningen med att bara lägga ut ledningen på entreprenad verkar konstig. Vad är vitsen med det?
- Det viktiga är att vi får in en entreprenör med erfarenhet av att driva sjukvård och som har idéer om hur vi kan utveckla Västerviks sjukhus, säger Anders Andersson.
Om ett halvår får vi se om man hittat en sådan entreprenör, och om landstinget bara kommer att nöja sig med att "hyra in" en ledningsgrupp" eller lägga ut hela sjukhuset på entreprenad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om