Björg Lorentzon (C) ledamot i socialnämnden går längst. Hon tycker att kostenheten ska läggas ned.
– Jag har varit emot storköket från början. I mina ögon är det dags att lägga ned den. Siffran talar för sig själv, det som är fel måste man rätta till.
Siffran som Lorentzon hänvisar till är de fyra miljoner kronor som socialförvaltningen måste lägga till varje år för att kostenheten ska kunna göra mat till den kommunala äldreomsorgen.
Hon berättar att socialnämnden tidigare har kämpat förgäves för att Ekhamra i Överum skulle få laga sin egen mat.
– Vi var en enig socialnämnd som ville att boendet i Överum skulle ha eget kök. Men kommunstyrelsen körde över oss.
Det är inte bara ekonomiska skäl som gör att kostenheten kritiseras.
– Maten blir godare om den tillagas i kök nära brukarna. Maten från kostenheten håller inte måttet, vi har fått klagomål på den, säger hon, och tillägger:
– Maten är viktig för de äldre, de ska ha god mat. Jag var på plats när Vapengränd öppnade sitt kök, vilken skillnad. Man ska njuta av maten, känna doften.
Peter Johansson (M), förste vice ordförande i socialnämnden arbetar för att hitta en ny helhetslösning för kommunen.
– Socialnämnden är enig om att maten ska lagas på plats. Vi kan inte ha det så här. Jag vet att många brukare inte är nöjda, maten ska de kunna se fram emot, säger han
Han känner till Vapengränds lösning och han tror att brukarna där har bättre mat än på annat håll i kommunen.
– Jag besökte en enhet för en tid sedan och pratade med brukarna. De sa: ”Tur att salladen är så god, vi kan ta den med till rummen eftersom maten inte så god.”
Han berättar också att frågan är komplex. Kostenheten ansvarar även för maten till sjukhuset och kommunens skolor.
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Tomas Kronståhl (S) berättar att han alltid tyckt att det varit fel med den centraliserade storkökslösningen.
– Jag har tyckt att det har varit fel hela tiden. Så fort som möjligt måste kostenhetens betydelse minskas. Målsättningen ska vara att maten lagas så nära brukarna som möjligt. På ett klokt sätt måste vi genomföra en omvandling. Och vi ska inte bara titta på matens kvalitet och kostnaderna. Vi måste titta på livskvaliteten, och det är en enorm skillnad för brukarna när maten lagas på plats, de känner doften och de blir involverade.
Även Kronsthål betonar att frågan är komplex i och med att kostenheten gör mat till sjukhuset och skolorna.