Läget klarnar kring besparingar
Uppdrag ska genomföras innan sommarstängningarna. Alla bitar måste klaffa.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Inga-Lill Nilsson och landstingsdirektör Johan Assarsson har det yttersta ansvaret för den genomförandeplan som landstinget presenterade på måndagen. Foto: MARIE KERROLF
Foto:
På måndagen presenterade landstingsledningen 17 olika uppdrag till verksamheterna för hur de tillsammans ska kunna spara uppemot 200 miljoner kronor åt landstinget.
Som tidigare aviserats, är det i norra länsdelen som de största förändringarna sker.
- Förslaget är inget rättviseförslag utan bygger på en tyngdpunktsförskjutning där vi försökt se till att det blir lika mycket resurser per invånare. Det utgår från att ohälsan ser ungefär likadan ut i hela länet och utifrån det är besparingarna rättvist fördelade, säger landstingsdirektör Johan Assarsson.
Han medger att den gamla konflikten mellan norr och söder har dykt upp i diskussionerna med verksamhetsföreträdare.
-Men majoriteten av verksamhetscheferna verkar ändå ha förståelse för vårt sätt att resonera, säger han.
-Samtidigt har vi haft förståelse för att vården kan bli dyrare på små enheter, tillägger hälso- och sjukvårdsdirektör Inga-Lill Nilsson.
För att genomförandeplanen ska fungera måste många separata bitar klaffa.
-Det blir som ett dominospel där det är nödvändigt att brickorna måste falla på varandra för att det ska gå ihop i slutänden. Innan man exempelvis bestämmer hur den kirurgiska verksamheten ska se ut i Oskarshamn måste det vara klart vilken kirurgi som ska genomföras i Västervik respektive Kalmar, säger landstingsdirektör Johan Assarsson.
För verksamhetscheferna blir det ganska bråttom att ta itu med de uppdrag de fått. Trots att landstingsplanen slår fast att besparingarna ska genomföras under tre år, fram till 2006, är intentionen att uppdragen ska verkställas i mitten av juni för att få effekt så snabbt som möjligt. Det innebär att en del verksamheter slår igen i samband med ordinarie sommarstängning och kanske inte öppnas igen. För landstingsanställda som då fortfarande har kvar sin plats i organisationen kan det innebära att de blir övertaliga efter sommaren, i väntan på att uppsägningar eller andra alternativ ska börja gälla.
Hur många tjänster som försvinner totalt från landstinget är svårt att säga. Det hänger på hur många som väljer andra alternativ, exempelvis särskild ålderspension. Men helt klart är att det finns behov av att minst 500 heltidstjänster försvinner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!