Lågenergilampor kan bli miljöbovar

Lågenergilamporna pekas med sin långa livstid och låga energiförbrukning ut som framtidsalternativet.  Men fel återvunnen kan miljölampan tvärtom bli en miljöbov.

Jörgen Karlsson på Västervik Miljö & Energi AB.

Jörgen Karlsson på Västervik Miljö & Energi AB.

Foto: Privat

Västervik2009-02-12 19:06
Den gamla klassiska glödlampan är på väg att försvinna. Istället sker en successiv övergång till lågenergilamporna. De har flera fördelar som gör dem till ett framtidsalternativ. Bland annat är de energisnåla och håller länge. Men det finns en baksida - lamporna innehåller stora mängder av den giftiga tungmetallen kvicksilver. Halterna är så stora att om en varm lågenergilampa går sönder bör man ge sig ut ur rummet. Först efter 20-30 minuters vädring kan man återvända. Är lampan däremot kall räcker det att torka bort resterna med en fuktig trasa, som sedan läggs i en försluten behållare. På grund av den höga kvicksilverhalten är återvinningen av lamporna viktig.I Västerviks kommun kan det göras på deponin i Målserum och miljöstationerna i Gamleby, Överum, Ankarsrum och Loftahammar.- Vi tar emot ett antal lågenergilampor och lysrör varje år, berättar Jörgen Karlsson, renhållningsansvarig på Västervik Miljö & Energi AB.Han fortsätter:- Man är faktiskt ansvarig enligt lag att källsortera sådana här produkter, vilket man kan göra på återvinningscentralerna.Jörgen Karlsson berättar att en bil från företaget Elkretsen kommer och hämtar de miljöfarliga produkterna från stationerna. Bilen kör sedan elavfallet till förbehandling och slutligen till återvinning.- Företaget Elkretsen är skapat av producenterna till bland annat lågenergilampor. Enligt producentansvarslagen måste man stå för återvinnandet av vissa av sina egna produkter, så som lågenergilampor och lysrör, förklarar han.Det är svårt att säga hur duktiga kommuninvånarna är på att återvinna lamporna. På kommunen vet man hur många lampor som återvinns - däremot vet man inget om hur många lågenergilampor som säljs totalt, och därmed hur stor andel som slängs i sophinken.Jörgen Karlsson anser att det är viktigt att så väl gemene man som företag vet om att produkterna måste till miljöstationerna.- Återvinns produkterna på rätt sätt sluts kretsloppet. Det viktigaste är att kvicksilvret inte kommer ut i naturen.
Återvinning
2007 återvanns 32 000 lysrör och 23 000 lågenergilampor i Västerviks kommun. Det betyder att varje hushåll i kommunen i snitt skulle ha källsorterat cirka 3,5 lågenergilampor och lysrör. Företag källsorterar dock i samma återvinningskärl som privatpersoner, vilket gör statistiken bristfällig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om