Lagen sätter hinder för friår
Förtur enligt lagen om anställningsskydd går före.
Ett problem som uppstått i arbetet med att tillsätta vikarier för dem som får friår är att kravet på att friårsvikarierna ska vara inskrivna på arbetsförmedlingen krockar med lagen om anställningsskydd, LAS. Enligt LAS har en person som varit anställd som vikarie på en arbetsplats ett år under en treårsperiod förtur till tjänster som uppkommer. Men friårsvikariaten måste tillsättas av någon som är inskriven på arbetsförmedlingen, helst någon ur de prioriterade grupperna som är invandrare, arbetshandikappade och långtidsinskrivna. LAS går före reglerna för friåret vilket gör att många inom kommun och landsting får avslag på sina friårsansökningar eftersom ett moment 22 uppstår i krocken mellan friåret och LAS.
? Finns det lasade på tjänsten så kan vi inte gå in med någon från våra priogrupper. Då får vi neka, säger Eva Campe som ansvarar för arbetet med friåret på arbetsförmedlingen i Västervik.
På rak arm kan hon inte säga hur många som har fått avslag.
? Men det är väldigt många i förhållande till hur många som har ansökt.
Bland kommunens anställda finns 140 som är lasade, vilket också påverkar avslagen. Av 81 inkomna ansökningar från kommunanställda har 40 hittills fått avslag. Fyra kommunanställda har beviljats friår. Men hur många som fått avslag på grund av LAS kan kommunens personalsekreterare Gunnel Candlow inte svara på.
? Det kan ju falla på kompetenskravet också, säger hon.
Däremot bekräftar hon att problemet finns.
? Om det är någon som är tänkt att anställas och det finns någon på LAS-listan så får inte en arbetslös gå före och jag vet ju att det finns lasade inom vården.
Också i landstinget är LAS ett stort hinder för friåret.
? Personalenheten ska tala om på ansökningsblanketten ifall vi har några som har företrädesrätt enligt LAS och det har funnits hos oss i de allra flesta fall, säger Hanne Danielsson som är personalchef i norra hälso- och sjukvårdsområdet.
Än så länge har hon inte fått veta från arbetsförmedlingen hur det ligger till med de landstingsanställdas ansökningar.
? Jag vet att vi har haft sjukgymnaster som sökt friår och där är det inte säkert att vi har någon med förtur. Men i de allra vanligaste yrkeskategorierna, som undersköterskor, har vi folk som har företrädesrätt.
LAS kan vara ett så stort problem för friåret att inte alla platser blir tillsatta.
? Vi är tveksamma till om vi kan komma upp i 47 helårstjänster eftersom de flesta som söker är från kommunen, säger Ingegerd Hilding Sjöblom på arbetsförmedlingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!