Lagen efterlevs sällan

Även i resten av landet har polisen svårt att klara den utsatta tidsgränsen för misstänkta ungdomsbrott.

Västervik2012-08-17 00:00

Det visar en rapport som Brå presenterade tidigare i år. I många fall tar det till och med längre tid att utreda brott där ungdomar är misstänkta jämfört med då vuxna är misstänkta.

- Det som vi finner särskilt anmärkningsvärt är att det i tre av brottstyperna tar längre tid när det gäller unga än för vuxna, säger Kerstin Nelander, som är utredare på Brå.

I rapporten tittade man närmare på ungdomsutredningar av ett typiskt ungdomsbrott - misshandel utomhus. En slutsats som drogs var att det ofta tar för lång tid att förhöra vittnen och misstänkta. Efter att förundersökningen inletts tar det i genomsnitt tio veckor innan ett första förhör hålls med den misstänkte.

Det finns ett särskilt "skyndsamhetskrav" när det gäller unga brottsmisstänkta, som säger att utredningen ska ta högst sex veckor.

Varför, tror du, är det så att ungdomsbrott ofta tar längre tid att utreda än brott där vuxna är misstänkta?
- En förklaring kan vara den särskilda lagstiftning som gäller i ungdomsärenden, där det bland annat finns krav på att flera aktörer ska närvara vid förhör som hålls med den unga misstänkta. I vuxenärenden försöker man ju göra klart så mycket man kan direkt på brottsplatsen, men det kan man inte göra på samma sätt i ungdomsärenden på grund av den särskilda lagstiftningen.

Kerstin Nelander jobbar nu med ett nytt regeringsuppdrag, som handlar om att titta på om utredningstiden blivit längre eller kortare nu jämfört med 2008.

Så lång tid tog utredningarna

Tiden gäller från brottsanmälan till domslut (medeltid).

Utpressning

18 år eller äldre: 133 dagar

15-17 år: 184 dagar

Rån

18 år eller äldre: 148 dagar

15-17 år: 178 dagar

Våldtäkt

18 år eller äldre: 129 dagar

15-17 år: 169 dagar

Misshandel
18 år eller äldre: 238 dagar

15-17 år: 207 dagar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om