I en revisionsrapport, som granskat socialtjänstens individ- och familjomsorg, framgår att Västerviks kommun har lägre kostnader för barn- och ungdomsvård än många andra kommuner i riket. Kommunen är med i den fjärdedel som har lägst kostnader i landet för detta.
– En förklaring kan vara att vi har en bra utbyggd öppenvård och ett bra samarbete med skolan. Det förebyggande arbetet går bra. Vi fångar upp dem tidigare, säger Jörgen Olsson, socialchef.
Han har varit socialchef i Västerviks kommun under 16 år nu och tycker att samarbetet med skolan har förbättrats hela tiden.
Men en del unga behöver mer stöd. Kostnaden för externa placeringar har ökat, trots att det har blivit färre fall. Det beror på att vissa placeringar är väldigt dyra.
– Vi har några enstaka individer som har extremt dyra placeringar, för att det måste vara så. Vi måste hjälpa dem, säger Ingela Svensson (C), ordförande i socialnämnden.
Kommunen har ett eget HVB-hem i Gamleby, men det lämpar sig inte för alla ungdomar. Ibland krävs det externa placeringar.
– En del kan behöva vara någon annanstans, för att det ska bli bra. De kan ha ett nätverk som de behöver komma ifrån, säger Svensson.
När det gäller familjehem, har det blivit allt svårare att hitta "vanliga" familjehem. Allt färre familjer vill åta sig att ta emot ett barn som har en problematik på det sättet, utan föredrar i så fall att anställas av ett företag för detta och så köper kommunen en plats där.