Låg EMU-aktivitet i Västervik
S ska rekrytera en "ja"-general. Mp vill folkbilda.
- Vi har varit med om en omvälvande tid här i Västervik med regimskifte både i kommunen och i landstinget, säger Anders Axklo, ordförande i kristdemokraterna i Västerviks kommun.
Därför har partiet lokalt inte hunnit tänka på den stundande folkomröstningen.
- Vi har inte hunnit göra något, säger John Westby, ordförande i arbetarkommunen först.
Några tidiga steg har ändå socialdemokraterna hunnit ta.
- Vi ska rekrytera en lokal "ja"-general, berättar John Westby.
Partiets medlemmar är långt ifrån eniga i EMU-frågan.
- Därför har jag också sagt att om det finns intresse för en socialdemokratiskt "nej"-general ska vi ha det också, säger John Westby. Partiets linje är att aktivt stödja "ja"-sidan men också släppafram de som är negativa.
Även kristdemokraterna har problemet att man är kluvet i frågan.
- Skulle jag göra en bedömning av opinionen i partiet är det nog hugget som stucket vilken sida som är starkast även om vi vid en kongress fattat beslutet att vara för ett EMU-medlemskap, säger Åke Nilsson, ombudsman för kd i länet.
Varken han eller hans lokale kollega Anders Axklo tror att det ska vålla partiet skada. De hänvisar till EU-omröstningen där kd också var splittrat i sakfrågan utan att det ledde till uppslitande konflikter.
- Man måste kunna ha olika åsikter om en fråga i ett parti, säger Anders Axklo.
Inte heller centerpartiet eller moderaterna har kommit särskilt långt i sin planering.
- Jag tror att det planeras utbildningsinsatser på distriktsnivå, däremot har vi inte hunnit så långt lokalt, säger Thomas Svensson, ordförande för Centerpartiets Västervikskrets.
-Vi kommer att gästas av en föreläsare från Svenskt näringsliv framöver, säger Peter Johansson, moderaterna.
De vet i dagsläget inte om partierna lokalt kommer att få extraanslag för att ordna EMU-aktiviteter.
Det parti som ger intryck av att vara allra mest taggat är EMU-negativa miljöpartiet.
-Vårt årsmöte i helgen blir startpunkten, säger "Akko" Karlsson.
Internt kommer partiet att driva studiecirklar för att få mer kunskap. Man vill också ha seminarier där kunniga personer berättar om EMU.
- Vi ser gärna att det kommer både de som är negativa och de som är positiva till EMU. Även om vi som parti säger nej är det viktigt att väljarna får möjlighet att själva tänka efter och bilda sin egen uppfattning, säger "Akko" Karlsson.
Miljöpartiet blomstrade under EU-debatten inför folkomröstningen 1994. Sedan dess har man kanat utför. Vädrar man morgonluft genom att Europafrågor åter ska bli något som engagerar väljarna?
"Akko" Karlsson skrattar när VT undrar om man ser en chans att ta tillbaka förlorad mark.
- Vi ser EMU som en viktig fråga. Det är ytterligare ett steg där Sverige lämnar över inflytande till EU.
Hur engagerade verkar folk vara i EMU-frågan?
- Det varierar. Många tycker "ja, ja, det rör inte mig". Frågan är för stor. Men det finns också de som på olika sätt redan har kommit i kontakt med EU, till exempel jordbruksföretagare, som är väldigt engagerade, säger "Akko" Karlsson.
- Jag tycker man märker att alla har en åsikt, men att alla tycker att de vet för lite. De vet hur de skulle rösta i dag, men är beredda på att lyssna på nya argument. Det tycker jag är uppmuntrande, säger John Westby (s).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!