Labbé Sandelin: Högst smitta bland 30-49-åringar

Västerviks kommun är en av de kommuner som drabbas hårt just nu av smittspridningen. Vi har pratat nuläge och framtid med länets smittskyddsläkare, Lisa Labbé Sandelin.

Lisa Labbé Sandelin berättar att läget fortsatt är allvarligt, att att statistiken är svårtolkad, bland annat på grund av eftersläpning.

Lisa Labbé Sandelin berättar att läget fortsatt är allvarligt, att att statistiken är svårtolkad, bland annat på grund av eftersläpning.

Foto: TT / Region Kalmar

Västervik2020-12-03 18:00

Under torsdagen satt hon i möte med Folkhälsomyndigheten, en inte helt ovanlig företeelse i tider som dessa. Det som diskuterades var framtiden, vad som ska hända efter 13 december, när den lokala allmänna rådens första period går ut.

– Det jobbas på det som kommer gälla efter att de lokala allmänna råden. Man tittar på vad som kommer att gälla efter det datumet, säger hon.

Vad de kommer innebära, ska offentliggöras nästa vecka.

Hur är läget nu i vårt län, jämfört med för några veckor sedan?

– Vi har haft lite bekymmer med det externa labbet, som analyserar självtesterna. De har haft lite långa svarstider. Det har gjort att vår statistik har blivit lite försenad. 

– Jag blev själv lite förvånad över den höga toppen i förra veckan, men lite där är ju då en eftersläpning.

– Det är för vanskligt att gå in och göra en ögonblicksbild. Det ser ju ganska bra ut, men alldeles för tidigt att ropa hej, det finns alltid en eftersläpning. Det man kan säga är att det är fortsatt hög aktivitet i de norra länsdelarna.

Kan det bero på att vi var ganska förskonade under våren?

– Det kan vara ett skäl. Men plötsligt tar sig smittan in någonstans, och smittotalen sticker iväg igen.

Smittspårningen har varit ett problem, kapaciteten har inte räckt till. Är det något idé att smittspåra, när vi har en bred samhällsspridning?

– Ja! Jag tillhör dem som tycker att det är det. Man måste hitta en miniminivå, det gäller att hitta dem som är utsatta för smitta och informera dem. De är 20 personer nu, som bara jobbar med smittspårning inom vård och omsorg.

– Man hittar ändå fall, man kan säga att man är utsatt för smitta och de kan hålla sig hemma. Det finns vinster att göra.

Är vi bättre på att behandla nu, färre verkar ju ändå dö?

– Generellt ja. Men detaljer får infektionsläkarna svara på.

Är det fortfarande de unga som driver på smittoutvecklingen?

– Hos oss har det varit hög aktivitet bland 30-49-åringarna. Flest fall, störst ökning. De är ute bland folk, de jobbar, de måste träffa folk.

Är situationen allvarligare nu än i våras?

– Bra fråga...utan tydligt svar. Det vi kan jämföra är sjukhusinläggningarna. Där ser vi att vi inte är uppe i samma siffror som när det var värst i våras. 47 inlagda och sex-sju stycken på iva hade vi när det var som värst i april-maj. Det är vi inte nu.

– Det kan också vara så att vi är bättre på att skydda dem som är i riskgrupp. Min gissning är att det börjar bli som det är i våras, att samhällspridningen är så stor just nu.

Men dödstalen är lägre nu...?

– Av de som dött på sjukhus ja. Andra dödsfall har en eftersläpning i statistiken. Det är svårtolkat liksom.

Just nu pratar man om vaccinationsrädsla, ska man vara rädd för de vaccin som kommer?

– Man ska ha stor respekt för folks rädsla. Men processen ser annorlunda ut den här gången. Vid svininfluensan snabbade man på processen, det har man inte gjort nu. Resultaten ser jättefina ut.

Är det här över till nästa sommar?

– Jag tror att det här är ett säsongsbundet virus, det finns massa olika orsaker till spridning nu. Det ser ut att bli bättre under sommaren. Frågan är vad som händer till hösten.

Fler kommer att vara vaccinerade då...

– Ja, det är ett verktyg med vad det verkar fantastiska resultat. Vi kanske fortsatt kommer att behöva ändra våra beteenden för att få bukt med det här. Men det är jättesvårt att veta.

Läget under torsdagen

Efter lugnare dagar hade antalet personer som konstaterats smittade med covid-19 stigit rejält igen på torsdagen. 139 nya smittade i hela länet, varav 38 i Västervik, tio i Hultsfred och sju i Vimmerby.

Ökningen kan bero på eftersläpning i rapporteringen.

Två personer avled mellan onsdagen och torsdagen.

Antalet personer som är inlagda på sjukhus har sjunkit från 32 till 29, men sex av dessa behöver intensivvård, fyra av de sex i respirator.

Åtta personer skrevs ut mellan onsdagen och torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!