Det säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.
– Det här är fortfarande osäkert men något som nu studeras och diskuteras nationellt, inom Folkhälsomyndigheten, och även internationellt. Om det visar sig att barn och ungdomar nu driver smittan vidare i högre utsträckning än tidigare måste vi ju ändra inriktning i arbetet med att bekämpa viruset.
Osäkerheten kring detta gör att det antagligen kommer att bli vanligare att tillfälligt stänga skolor och förskolor när smitta har upptäckts, menar Lisa Labbé Sandelin. Detta för att snabbt bryta smittkedjorna.
Samtidigt påpekar hon att med en ökad smittspridning i samhället överlag är distansundervisning inte en särskilt effektiv åtgärd.
– Vi har ju kunnat se att barnen träffas ändå i idrottssammanhang eller hemma hos varandra vid datorn, och att skolpersonalen träffas ändå.
Det mest effektiva är att direkt slå ner där smittan finns och att genomföra en grundlig kartläggning samt smittsspårning, precis som vi gör nu, menar Lisa Labbé Sandelin.
Att låta alla skolor övergå till distansundervisning skulle inte vara effektivt, menar hon.
– Däremot är det viktigt att vi alla – såväl från skolornas och vårdnadshavarnas sida som från vår – är på tårna, hjälps åt och reagerar snabbt för att bryta smittkedjorna.