Kyrkorna i kommunen granskas i minsta detalj

Alla församlingar inom svenska kyrkan måste upprätta vård- och underhållsplaner för att kunna få bidrag till underhåll av sina kyrkor.

Hallingebergs kyrka noga granskad. I den nyligen framtagna vård- och underhållsplanen för Hallingeberg och Blackstads kyrkliga samfällighet har kyrkan i Hallingeberg fått ett påpekande som kräver akuta insatser; att hitta den källa som är orsaken till att luftfuktigheten i kyrkan är för hög.

Hallingebergs kyrka noga granskad. I den nyligen framtagna vård- och underhållsplanen för Hallingeberg och Blackstads kyrkliga samfällighet har kyrkan i Hallingeberg fått ett påpekande som kräver akuta insatser; att hitta den källa som är orsaken till att luftfuktigheten i kyrkan är för hög.

Foto:

Västervik2005-11-18 00:25
Det är staten som nu sätter press på församlingarna att upprätta vård- och underhållsplaner för att få en bättre överblick vart pengarna tar vägen. Så småningom kommer dessa att vara ett villkor när församlingen ansöker om bidrag. Meningen är att de också ska vara ett dokument som höjer kunskapsnivån och underlättar planeringen för dem i församlingarna som ska förvalta kyrkans inkomster.

"Kyrkorna är ett kulturarv som tillhör alla och som ska bevaras åt kommande generationer." Det är den första av tolv punkter i ett policydokument som 1996 togs fram gemensamt av Svenska kyrkan och Riksantikvarieämbetet. För att uppfylla detta sätter varje församling årligen av medel för underhåll av sina kyrkor. Om det är något större arbete som inte har med vanligt fastighetsunderhåll att göra och som är kulturhistoriskt intressant så kan församlingen söka så kallat kyrkoantikvariskt bidrag. För 2006 har Linköpings stift fått 27 miljoner av staten att fördela på de drygt 200 kyrkorna i stiftet.

I Hallingeberg-Blackstads kyrkliga samfällighet har uppdraget att upprätta planen lämnats till ett arkitektkontor som i dagarna har presenterat ett mycket digert material över alla tre kyrkorna och kyrkogårdarna som ingår i pastoratet; Hallingeberg, Ankarsrum och Blackstad.
Kostnaden för uppdraget, drygt 300 000 kronor, finansieras till 80 procent med bidrag från staten. I planen har kyrkorna synats i minsta detalj och varje liten skavank har påtalats. Man har också föreslagit hur och inom vilken tid som åtgärder bör sättas in.

Ett exempel på problem som under de senaste åren har kostat pastoratet stora summor är den höga luftfuktigheten i Hallingebergs kyrka. Färgen både utanpå och inuti kyrkan flagnar mycket snabbt efter ommålning. På några ställen har man inne i kyrkan uppmätt en fuktighet på runt 70 procent. För att kyrkliga inventarier inte ska skadas rekommenderas ett värde mellan 50 -60 procent.
En intressant upptäckt som arkitektfirman gjort vid sina efterforskningar är att problemet hängt med kyrkan ända sedan byggnationen 1760. Redan efter ett år fick man göra de första reparationerna av golvet på grund av röta och svamp. Hundra år senare tvingades man bryta upp hela golvet på grund av rötskador.

Orsaken till problemen står antagligen att finna i att det någonstans under, eller utanför, kyrkan finns en vattenåder som bidrar med markfukt som dras upp i kyrkan. Det är enligt Mats Fredriksson, en av dem som upprättat planen, mycket möjligt att platsen ansågs som helig därför att det fanns en källa som kom i dagen. På kullen där kyrkan ligger fanns en träkyrka redan på medeltiden.
Att se över avvattning och dränering är en av de åtgärder som i underhållsplanen fått prioritet 1, det vill säga akut. De flesta andra punkter som påpekas för Hallingebergs kyrka har lägre prioritet och kan läggas in i planeringen på 5-10 års sikt.
I planen ingår också kyrkogårdarna tillsammans med de murar och träd som utgör dess inramning. Alla träd och buskar på kyrkogården har kartlagds och artbestämts och förslag finns på lämpliga beskärningar och annan skötsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om