Kyrkogården är en fridfull arbetsplats

Ute på nya kyrkogården blåser det friska höstvindar. De färggranna höstlöven och barren faller ner mot marken och lägger sig som ett mjukt täcke på gravar och grusgångar. Ena stunden hörs bara vinden som viner för att i nästa stund brytas av mot en lövblås som gör fint på gravarna.

Kristina Lindgren byter ut blomvaser till ljushållare nu inför hösten och vintern.

Kristina Lindgren byter ut blomvaser till ljushållare nu inför hösten och vintern.

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-10-16 00:00
Kyrkogård Längs grusgångarna och på gravarna ligger högar med barr och löv som kyrkogårdsarbetarna krattar ihop för att det ska se fint ut. Det är tolv personer som just nu arbetar med att sköta om kyrkogården. Det är fyra fast anställda som arbetar året om och åtta arbetar från under säsongen 1 april till sista november. En av de som arbetar på kyrkogården är Tobbe Wessman, som är förman för kyrkogårdsarbetarna. I över 25 år har han arbetat där och han trivs verkligen med sitt jobb. - Jag hade ett annat jobb under tre år men slutade och kom tillbaka till det här jobbet, säger Tobbe. Tobbe berättar att han och medarbetarna har grävt upp cirka 15 000 sommarblommor nu de senaste veckorna. Detta gör de varje höst och till våren planterar man blommor igen. Tobbe och hans medarbetare ser till att allting hela tiden ska är välskött på kyrkogården. Gångarna är krattade, gräset är nyklippt, höstlöven är uppsamlade och häckarna är trimmade. Tobbe berättar själv att skötseln av kyrkogården kan liknas vid att sköta om en park, det ska vara fint och välvårdat. Trots liknande uppgifter finns det skillnader som inte går att komma ifrån. Kyrkogården är en plats där våra nära och kära ligger och vilar. Och när en person har dött är det kyrkogårdsarbetarnas uppgift att gräva graven där personen ska ligga. - Tankarna blir fler om man står och gräver en grav till en yngre som dött. Det känns mer naturligt att gräva en grav till en 90-åring som har levt hela sitt liv, säger Tobbe. Längs en av grusgångarna står Kenth Johansson och krattar upp barr på en liten lastbil. - Vi krattade här för ett par dagar sen, men blåsten gör att det ser likadant ut efter bara några timmar igen, säger Kenth. Kent är en av säsongsarbetarna och har arbetat på kyrkogården i fyra år. Precis som Tobbe stortrivs Kenth med sitt jobb och tycker det är härligt att vara ute varje dag och göra fint. Kenth tycker att det är som allra finast på kyrkogården när han tillsammans med sina arbetskamrater planterar blommor inför sommaren. -  Det är otroligt vackert på kyrkogården när vi har planterat alla tusentals blommor inför midsommarhelgen. Vid asklunden står Kristina Lindgren och Ann Johansson och byter ut alla vaser mot ljushållare. Kristina är inne på sin fjärde säsong som kyrkogårdsarbetare och Ann har arbetat där i sju år. - Jobbet känns så fritt. Efter att ha stått inomhus och arbetat i 30 år är det underbart att få vara ute så här varje dag, säger Kristina. Blåsten tilltar ute på kyrkogården och om det fortsätter såhär kommer de säkerligen få kratta barr och löv på samma grusgångar och gravar om någon dag igen. Om några veckor är det allhelgonahelgen och då tänds marschaller vid kapellet och kyrkogårdsarbetarna jobbar många timmar med att göra fint inför helgen. Om du vill se fler bilder, kan du se Anders Steiners ljud och bildspel från kyrkogården. Gå in på www.vt.se/ljudbildspel.
Nya kyrkogården
Första begravningen vid nya kyrkogården var år 1913. Kyrkogården omfattar 17 hektar. 4 hektar är naturmark och 3 hektar utgör markreserv. Nya kyrkogården innehåller cirka 6200 kistgravar och cirka 2200 urngravplatser. Källa: Västerviks församlings kyrkogårdsförsamling
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om