"Kyrkofullmäktige är ålderstiget"
Medelåldern bland Västerviks kyrkopolitiker är alldeles för hög. Det anser moderaterna som vill införa särskilda ungdomsplatser i kyrkorådet. Robin Karlsson är 18 år och ställer upp i kyrkovalet. Han vill se en kyrka som hänger med i samhällsutvecklingen.
Ung kandidat. Den 18 september är det kyrkoval. Robin Karlsson är något så ovanligt som en 18-åring som ställer upp som kandidat till kyrkofullmäktige.
Foto:
Nu vill moderaterna i Västervik införa särskilda ungdomsplatser i kyrkoråd och fullmäktige. I en motion till kyrkofullmäktige föreslår man att unga aktiva inom kyrkan ska kunna ha två observatörer i de beslutande organen. Dessa ska ha närvaro och diskussionsrätt, de ska delta i debatter och fungera som språkrör för de yngre medlemmarna, men inte ha rösträtt.
- Vi vill föra en dialog med de unga och höra deras åsikter om kyrkan, vad de tycker att man kan förbättra och vad de tycker är ålderdomligt, säger Anders Björkman (m).
Han uppskattar medelåldern i fullmäktige till mellan 60 och 65 år. Ungdomsplatserna ser han som ett steg i en föryngringsprocess.
- Vi tycker att kyrkofullmäktige är åldersstiget och vill på det här sättet få in ungdomar på ett lättviktigt sätt.
Han tror att en anledning till att så få unga ställer upp i kyrkovalet är att de inte vill binda sig för en mandatperiod på fyra år. Ungdomsgrupperna får därför själva utse några som de tycker är lämpliga för observatörsplatserna. Dessa behöver inte sitta fulla mandatperioder.
Robin Karlsson är 18 år och har ett år kvar på trädgårdslinjen på naturbruksgymnasiet på Valstad. I höst ställer han upp i valet till kyrkofullmäktige i Västervik som representant för den partipolitiskt obundna föreningen För kyrkan och för församlingen.
Robin Karlsson har varit aktiv i kyrkan sen han var tio år och för tre år sedan väcktes hans intresse för politik. Men han har inte varit engagerad i något parti.
- Jag anser att det inte finns några bra partier, säger han.
Tidigare i år deltog Robin Karlsson i en debatt i kyrkorådet. Han blev därefter tillfrågad av Claes-Georg Hansson, ordförande i För kyrkan och för församlingen, om han ville kandidera till kyrkofullmäktige. Blir han invald ska han arbeta för att få fler ungdomar engagerade i kyrkan.
- Vi måste fråga ungdomarna vad de vill se i kyrkan, som exempelvis gudstjänster med modernare musik.
Kyrkan måste hänga med i samhällsutvecklingen, anser Robin Karlsson. Han vill tvätta bort den stela stämpel som kyrkan dras med.
- Samhället har utvecklats, men det känns som om kyrkan är kvar på 1960-talet. Den måste bli bättre på information och att marknadsföra sig.
Förslaget med ungdomsplatser ser han som positivt för återväxten inom de beslutande organen.
- När de som sitter i fullmäktige inte orkar mer måste någon komma och ta över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!