Kyrkobyggnadernas framtid viktig fråga på Kyrkomötet

Den 27 september inleds årets Kyrkomöte i Uppsala. Kyrkomötet är det högsta beslutande organet inom Svenska kyrkan, och från Västerviks kommun finns tre representanter på plats.
- Kyrkan behöver bli tydligare med vilka byggnader man har råd att använda, säger Conny Tyrberg som är centerpartistisk ledamot i Kyrkomötet.

Conny Tyrberg.

Conny Tyrberg.

Foto:

Västervik2005-08-06 00:25
Inför årets Kyrkomöte har 107 motioner lämnats in från de sammanlagt 251 ledamöterna. Biskop Christina Odenberg i Lund skriver i en motion att möjligheten till efterskänkning av kyrkoskatten ska utredas. Kanske kan det vara ett sätt att hindra att människor tvingas lämna kyrkan på grund av dålig ekonomi. Sven Håkansson i Skene vill att kyrkan ska ta ett större ansvar för långtidssjukskrivna och arbetslösa genom att erbjuda praktikplatser.

Ingen av Kyrkomötets tre ledamöter från Västerviks kommun har skickat in någon motion enligt svenska kyrkans pressavdelning. Conny Tyrberg från Västervik är ledamot i kyrkomötet, och är dessutom med i Kyrkofondens styrelse, som förvaltar kyrkans ekonomiska tillgångar.
- Jag har inte skickat in någon motion i år, säger Conny Tyrberg. Eftersom jag sitter i Kyrkofonden är jag mest engagerad i de ekonomiska frågorna, och jobbar så att säga inifrån med dem.
Conny Tyrberg har tidigare tagit upp frågan kring stödet till landets kyrkobyggnader i en motion, och det är en fråga han är mycket engagerad i.
- Nu har vi ett avtal att förvalta kyrkobyggnaderna till 2009, men det här behöver jobbas i tid. Kyrkosidan är en stor kostnad, och vi måste diskutera vem som ska betala den.
Kyrkobyggnaderna är en stor del av det kulturella och historiska arvet, och kyrkan måste vara tydliga med vilka man tänker fortsätta att använda enligt Conny Tyrberg. Idag ger staten ett kyrkoantikvariskt bidrag som stöd för delar av underhållet.
- Kyrkan måste bestämma sig för om man ska lägga pengar på verksamheten eller på byggnaderna. Är staten intresserad av att behålla vissa byggnader måste man också betala för dem.
KyrkomötetSvenska kyrkan har idag ca 7,2 miljoner medlemmar, uppdelade i ca 2200 församlingar. Arbetet leds av 251 förtroendevalda som väljs vart fjärde år. Biskoparna deltar också i mötet, men har inte rösträtt.
Kyrkomötet är det högsta beslutande organet, och den viktigaste uppgiften är att besluta om bestämmelser i kyrkoordningen, vilket innebär frågor som rör Svenska kyrkans lära, organisation, gudstjänster och anna verksamhet.
Mötet beslutar också om de kyrkliga böckerna som kyrkohandbok och psalmbok. Kyrkomötet väljer dessutom ledamöter till Kyrkostyrelsen, som fastställer budgeten för Svenska kyrkan på nationell nivå.
Källa: www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om