Påsken har passerat, och Hans Wennström i Norra Tjust pastorat ser positivt på hur den blev. De hade drop in-tider för besök, och de sände filmade gudstjänster.
– Det positiva är att man kan pausa, spola tillbaka och hoppa över det man inte gillar.
Men medlemsantalet krymper. Minskningstakten var länge cirka en procentenhet per år, men takten har ökat något, visar ny statistik. I dag är 65 procent av kommuninvånarna medlemmar, jämfört med 74,5 procent 2015.
– Dels tror jag att det har lite med pengar att göra. Jag tror att många känner att de har en liten anknytning till Svenska kyrkan. Förut var ju samhället mer förknippat med traditioner och kyrkor. Idag har man inte samma koppling, säger Hans.
Har pandemin påverkat?
– Jag tror att den bromsar utträdet, i Norra Tjust har vi haft ovanligt lite utträden. Om det har med pandemin att göra eller med samhällsläget vet jag inte. Men folk känner en sorts trygghet med kyrkan, och vill värna om kulturen.
Hur gick påskens arrangemang?
– Det finns positiva saker med allt. Vi har blivit digitala och utvecklats. Jag upplever att vi har fått en bra respons på arbetet. Det negativa är att man tappar relationen. Man tappar det "nära". Det blir inte samma känsla med det digitala. Men jag är glad över personalen som hittar på alla dessa kreativa lösningar, säger Wennström.
Andel kommuninvånare som är medlemmar i Svenska kyrkan:
1995: 91 procent
2004: 86 procent
2009: 80,9 procent
2015: 74,5 procent
2021: 65 procent