Kyrkan satsar på "drop in-dop"

Att döpa sig som vuxen kan vara ett stort steg att ta. Nu testar Västerviks församling intresset för drop in-dop, för de mellan 0 och 110 år.

Döpare. Ur dopfunten eller ur en skål hämtas vattnet som tre gånger begjuter hjässan på den som ska döpas.

Döpare. Ur dopfunten eller ur en skål hämtas vattnet som tre gånger begjuter hjässan på den som ska döpas.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-05-30 20:35

Lördagen den tredje juni prövar Västerviks församling nya grepp. Då testar man för första gången "drop in-dop" i S:t Petri kyrka, för de som vill.

Eva-Lena Karlsson är präst och den som tagit initiativ till dopen. Hon har genomfört den här typen av arrangemang tidigare, men aldrig i Västervik.

– Vi testade i Vimmerby och det blev lyckat. Vi får se om det fungerar här, provar man inte så får man inte veta! Första gången döptes sju personer, andra gången fem. En farmor kom med en hel barnskara och döpte barnen vid ett tillfälle, berättar hon.

Är det färre som döper sig i dag?

– Jag har ingen exakt statistik men det är färre som döper sig i dag än det var för 50 år sedan.

Varför?

– För vissa har dopet ersatts av en namngivningsceremoni eller fest så det är en förklaring kanske.

– Men dopet är inte samma sak som namngivning. Dopet i kyrkan är en inbjudan och en möjlighet in i den kristna gemenskapen. Det är en gåva som getts till oss för att starta eller stärka vår relation till Gud, ett erbjudande om att alltid har någon som går vid din sida.

Eva-Lena Karlsson hoppas att många tar chansen, nu när den erbjuds.

– Vi kan göra det enklare på det här sättet. För många som inte döptes som barn kan det vara svårt att ta första steget i vuxen ålder. Det här blir ett enkelt sätt att döpa sig.

Hon säger att det också kan sänka kraven för de med små barn.

– I dag planerar många sitt barns dop väldigt mycket och det blir en stor apparat av det hela. Alla har inte möjligheten eller önskan om att ha en stor tillställning.

Två tillfällen blir det under lördagen, klockan 13 och klockan 15.

– Man bör vara här 45 minuter innan, då får man en genomgång om vad som ska hända. Vi har planerat musiken, det blir ett par passande psalmer, och sedan avslutas allt med en gemensam fika och tårta. Dopet är en fest, och om det är fest ska det vara tårta.

För vuxna och barn gäller samma sak, skillnaden är att det lilla barnet inte kan gå själv. Vid dopfunten eller skålen begjuts huvudet och hjässan med vatten tre gånger.

– I andra samfund doppar man hela kroppen men i här så symboliserar huvudet hela kroppen.

– Man kan komma som man är, vill man så får man låna en konfirmandkåpa. Vi har ett stort lager av dopklänningar för barn också, så det får man låna om man vill. Men kom som du är, den enda du behöver är dig själv och viljan att vilja bli döpt.

Visste du att?

Det finns ett symboliskt samband mellan dopklänning och konfirmanddräkten. Det ses som att konfirmanden åter klär sig i sin dopklänning, men nu har fötterna nått ner och konfirmanden kan själv vandra till sitt dop och växa i sin tro.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!