I sommar anordnar Södra Tjust pastorat en pilgrimsresa till Skottland. Resan riktar sig enbart till män och går längs leden St Cuthbert´s Way.
– Det började med att jag kom i kontakt med flera män som hade blivit änklingar. De uttryckte delvis en oro för den sociala biten, eftersom deras fruar hade hållit i de sociala kontakterna. Många av dem ville också börja röra på sig och leva lite mer hälsosamt, säger Karin Sanell, församlingpräst i Misterhults församling.
Det var det som fick prästen Karin Sanell att börja fundera på att ordna ännu en pilgrimsvandring. Karin Sanell har nämligen lång erfarenhet av att arrangera pilgrimsvandringar och faktiskt även pilgrimsritter till häst.
Hon menar att i många av kyrkans verksamheter, exempelvis syföreningar, så är främst kvinnor aktiva.
– Om jag skulle låta pilgrimsvandringen vara öppen för alla, då skulle bara kvinnor anmäla sig.
Hon tyckte också att det var en poäng med att alla som deltar kommer ensamma och inte i par, särskilt med tanke på de änklingar hon mött som väckte idén till pilgrimsvandringen från början.
Vad finns det för för- och nackdelar med att pilgrimsresan enbart är för män?– Först tänkte jag inte på det alls. Jag har jobbat inom försvaret och jag jobbar också med före detta kriminella samt med poliser och då är det ganska vanligt att det bara är män som deltar, säger Karin Sanell och berättar att hon även ordnat pilgrimsvandringar för dessa grupper.
Karin Sanell ser flera fördelar med pilgrimsvandringar.
– Varje morgon har vi en samling. Då får deltagarna lite input. Man bestämmer själv om man vill prata eller inte. Under dagen vandrar alla enskilt eller i små grupper. Det blir oftast väldigt bra samtal när man går.
Karin Sanell anordnar också pilgrimsritter.
– En av de ridande deltagarna sa att om man bara rider så tittar man på den vackra naturen men när man är med på en pilgrimsritt eller vandring associerar man till större frågor, till livsfrågor. Det händer mycket när man går, det är bra för hjärnan och man kommer på bra grejer.
Den veckolånga pilgrimsresan till Skottland har tolv platser och fortfarande är några vakanta, enligt Karin Sanell.
– Det blir en vita-lakan-vandring utan stor ryggsäck. Men man behöver träna innan man åker, sträckorna varierar men en dagsetapp är faktiskt tre mil, säger Karin Sanell som dock poängterar att man inte behöver vara någon elitidrottsman.
– Och det spelar ingen roll vad man har för kläder. Det enda intressanta är vad man har på fötterna. Bra skor och bra strumpor är jätteviktigt.