"Kvitto på att vi gör ett gott arbete"

Nu är Skolinspektionens tillsyn av kommunens samlade ansvarstagande för utbildning inom grundskola och förskoleklass klar. Det var endast på ett fåtal punkter som kommunen fick kritik.

Värdefullt. Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef, menar att Skolinspektionens tillsyn är värdefull för fortsatt arbete.

Värdefullt. Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef, menar att Skolinspektionens tillsyn är värdefull för fortsatt arbete.

Foto: Karin Hertz

Västervik2017-04-05 20:00

De områden som Skolinspektionen har tittat på är förutsättningar för, och utveckling av utbildningen vid skolorna. Utbildningen vid kommunens skolor uppfyller författningens krav till största del, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

– Det är verkligen roligt att få ett kvitto på att vi gör ett gott arbete. Det är det arbete som görs varje dag och uthålligheten som driver utvecklingen framåt, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef.

Han nämner det systematiska kvalitetsarbetet som en av framgångsfaktorerna.

– Kvalitetsarbetet innehåller många olika delar. En del är att vi alla jobbar systematiskt för att förstå varför det blir på ett visst sätt i en situation. Sedan tar man lärdom av det och jobbar på ett bättre sätt för att nå resultat. Det kan vara i den enskilda undervisning eller åtgärder som gäller hela förvaltningen.

Ett annat arbetssätt som gett goda resultat är olika nätverk där personal har träffats, jobbat tillsammans och delat erfarenheter. Nätverken har varit en del av de konkreta åtgärder som skolorna har arbetat med.

– Det handlar också om vilka åtgärder som rektorerna beslutar om utifrån sin skola.

Det var inom området ”Förutsättningar för utbildning vid skolenheterna” som Skolinspektionen gav kommunen kritik. Där uppmärksammades att det fanns brister i hur skolorna rapporterade frånvaro. Det fanns heller inte någon regelbunden uppföljning av elever med omfattande frånvaro. Under utredningens gång har dock kommunen skapat rutiner för hur frånvarorapporteringen ska ske. Därför bedömer Skolinspektionen bristen som mindre allvarlig.

– Vi jobbar med detta genom att se på framgångsfaktorer inom forskning, Skolinspektionens sammanställning och hur andra kommuner arbetar.

Skolinspektionen fann även en brist när det gäller att erbjuda elever studiehandledning på sitt modersmål. Det är studiehandledning på tigrinja som saknas. Kommunen har dock aktivt arbetat för att komma till rätta med bristen genom annonsering och på flera andra sätt försöka hitta en lärare. I beslutet skriver Skolinspektionen att de förutsätter att kommunen fortsätter försöka säkerställa att de elever som behöver studiehandledning på sitt modersmål får det.

– Ja, självklart kommer vi att fortsätta söka, men det är en stor utmaning att hitta lärare i vissa språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!