Allt fler kvinnor greppar geväret i Västervik

Redan år 1860 tog Västerviks Skyttegille beslut om att välkomna kvinnor i föreningen, men de höll sig länge i bakgrunden. Så är det inte längre.

Några av de aktiva kvinnorna är Gerd Lundin, Gene Petersson, Marie Andersson och närmast kameran Ing-Britt Lindskog Nilsson och Astrid Holmberg.

Några av de aktiva kvinnorna är Gerd Lundin, Gene Petersson, Marie Andersson och närmast kameran Ing-Britt Lindskog Nilsson och Astrid Holmberg.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-01-19 18:00

Stämningen är skojfrisk och familjär runt bordet, när vi hänger med på torsdagsträningen med Västerviks Skyttegille. Runt 20 personer träffas regelbundet denna dag för att träna ihop. Hälften är kvinnor.

Annat var det förr. Gerd Lundin i Västervik, som har varit med länge i skyttegillet, berättar att det tidigare mest var männen som sköt. Damerna stod för markservicen: det vill säga städade lokalen och kokade kaffe.

Själv började hon skjuta luftgevär när hon blev pensionär. Nu är de många kvinnor som är med och skjuter, och markservicen hjälper alla till med, såväl män som kvinnor.

– Vi har en kaffelista nu, och turas om med både det och att städa, säger Astrid Holmberg, som började skjuta 2006 och även har tagit jägarexamen.

undefined
Några av de aktiva kvinnorna är Gerd Lundin, Gene Petersson, Marie Andersson och närmast kameran Ing-Britt Lindskog Nilsson och Astrid Holmberg.

Gene Petersson gick med i skyttegillet strax innan pandemin, inspirerad av Astrid. Hon tycker att det är kul.

– Det har gått bättre och bättre. Man tävlar mot sig själv, säger hon.

Skjuta har hon emellertid gjort länge, fast inte i skyttegillet:

– Jag tog jägarexamen 1992. Då var jag ganska ensam om det, säger hon.

undefined
Protokollet som visar att även kvinnor är välkomna i Västerviks Skyttegille.

Det finns faktiskt ett protokoll från ett sammanträde med Västerviks Skyttegille 1860, samma år som föreningen bildades, där det står i första paragrafen att man fattade beslut om att även "fruntimmer" skulle få vara medlemmar. De skulle dessutom vara alldeles befriade från avgift...

I dag betalar alla avgift, förstås, men män och kvinnor deltar i verksamheten på samma sätt i dag. Det är roligare med en blandning, tycker de.

undefined
En talande skylt i skyttehallen...

En av de nytillkomna skyttarna är Marie Andersson, som började i höstas. Hon var aktiv i ungdomen och tävlade i olika typer av skytte i Vimmerby, där hon växte upp.

Efter ett uppehåll på 40 år, valde hon att börja igen. Hon hade läst resultat från skyttegillets tävlingar i Västerviks-Tidningen och visste därför att det fanns en verksamhet i Västervik.

Marie gillar att man kan tävla mot sig själv, men hon uppskattar också den sociala gemenskapen i föreningen.

undefined
Inke Nilsson med en affisch som vill locka nya medlemmar.

Västerviks Skyttegille har närmare 280 medlemmar, men graden av aktiva varierar. På tisdagskvällar är det träning för barn och ungdomar.

– Förr hade vi en affisch där det stod "Kom med och skjut och lär dig träffa nya kamrater", minns Birger Flink, som var med redan i början på 60-talet.

– Nu är vi lite snällare, säger Inke Nilsson och visar en modern affisch med texten "Skytte – en sport för alla".

undefined
Christer Pettersson är ordförande i Västerviks Skyttegille.
undefined
Ing-Britt Lindskog Nilsson är en av allt fler kvinnor som har greppat geväret i Västerviks Skyttegille.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!