Kvinnlig chef i manlig värld
Under sina 35 år på Volvo har Silvia Güllsdorf gått från verkstadsgolvet till att bli projektledare för nya Volvo S80. Hon är en av få höga kvinnliga chefer en av världens mest mansdominerade branscher.
Foto:
Helt nya Volvo S80 är en årets stora motornyheter. En nästan lika stor nyhet är det faktum att chefen för hela projektet är en kvinna. I en bransch som både historiskt och i nutid närmast totalt domineras av män och en allmän teknikfascination, har hon gått den långa vägen och lyckats skapa sig ett maktutrymme i Volvos toppskikt.
- Jag har aldrig haft en plan för att bli hög chef, jag tror inte på sådana planer. Livet är fullt av tillfällen och chanser, det gäller bara att ta dem, säger hon.
Uppenbarligen. För 35 år sedan började hon som nyinvandrad från Slovenien att arbeta i produktionen på Volvos verkstadsgolv, gick från montör till instruktör, arbetsledare, produktionstekniker och sedan vidare genom olika chefsnivåer till dagens där hon alltså är högst ansvarig för en helt ny bilmodell.
- Jag hade tur och fick tidigt en bra chef som trodde på mig och gav mig både stora möjligheter och mycket ansvar.
- Problemet är ju oftast att vi begränsar oss själva. Man måste alltid fråga sig om det verkligen finns ett hinder eller om hindret bara finns inom en själv.
I fyra år har Silvia Güllsdorf arbetat med S80, från den första interna designtävlingen mellan Volvos tre designstudior till att bilen nu finns i produktion. En resa som involverat tusentals medarbetare på olika nivåer, de flesta dock män med djupt tekniskt kunnande.
- Ja, de kan oftast mycket mer på detaljnivå än jag. De är experterna, jag har det övergripande helhetsseende och ansvaret.
- Att arbeta hela dagarna på en manligt dominerad arbetsplats där diskussionerna handlar om bilar kan verka avskräckande för kvinnor, men det beror faktiskt på hur man ser på det. Jag väljer att inte lyssna bara på detaljerna utan fokuserar på själva kommunikationen, jag försöker lyssna på om människor verkligen pratar med eller förbi varandra.
- Ser man på jobbet på det sättet blir det nog mycket mer intressant för kvinnor. Då handlar det om ett extremt personalintensivt arbete där den mänskliga kommunikationen är avgörande för om man ska lyckas. Det är just det som jag tycker är spännande.
Att ta fram en helt ny bilmodell är naturligtvis i sig en nog så spännande och komplex uppgift. Bilen ska uppfylla alla lagliga krav som finns, kvalitets- och säkerhetsmål som biltillverkaren har, dessutom ska den erbjuda olika övriga egenskaper som körglädje och förmedla allt detta genom ett personligt utseende - utan att den för den sakens skulle blir onödigt dyr att tillverka.
- Det är lätt att förlora sig i alla detaljer. Det har funnits tidpunkter i projektet då vi upptäckt att vi hamnat allt för långt från de ursprungliga idéerna, att vi tittat för mycket på detaljer och tappat helheten. Då får man backa lite och börja om igen.
- Vi ville till exempel att S80 skulle se både kompakt och dynamisk ut. Det uppnådde vi bland annat genom göra hörnen i fronten rundare. För att kunna göra det måste vi packa om i motorutrymmet. Varje liten del av bilen består av den här typen av kompromisser och konsekvenser. Som ett stort pussel. Det är därför kommunikation är så viktig.
Kanske kan Silvia Güllsdorfs personliga framgång locka fler kvinnor till bilindustrin. Hon önskar det, Volvo önskar det, ja, hela bilindustrin önskar det. För sanningen är att bilindustrin inte mår bra av att vara en manlig bastion. Många är historierna om hur Silvia blivit tagen för sekreterare till männen i samband med olika möten med leverantörer, trots att hon i själva verket varit männens chef.
- Bilen är ju fortfarande förknippad med mannen. Man kan säga vad man vill, men att köra bil betraktas som en mansdominerad aktivitet, säger hon.
- När jag och min man var ute och körde nyligen träffade vi en kvinna som hade problem med sin Volvo. Trots att jag körde vår bil vände hon sig automatiskt till min man för att få hjälp. Jag skrattar åt sådana händelser, det blir ju lite pinsamt när det visar sig att jag var experten, men det visar hur djupt rotad kopplingen mellan män och bilar är i samhället.
Samtidigt är kvinnorna en allt viktigare konsumentgrupp för bilindustrin. Tiden då det bara var männen som köpte och ägde bilen är borta. Och det är någonstans här problemet uppstår: Hur ska bilindustrin kunna utveckla och tillverka bilar som inte bara uppfyller klassiskt manliga kriterier utan även kvinnliga, om industrin saknar kvinnor i beslutsfattande positioner?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!