Brottet bedöms av assistentåklagare Frida Johnsson som grovt. Kvinnan är dock inte gripen än, men hon blev under torsdagseftermiddagen anhållen i sin frånvaro. Brottet ska ha begåtts från den 20 november till dags dato.
Häktningsframställan motiveras med att kvinnan riskerar att fortsätta sin brottsliga verksamhet, samt att hon befaras hålla sig undan rättvisan.
Egenmäktighet med barn kan exempelvis handla om att någon för bort ett barn under 15 år, från dennes vårdnadshavare. Detsamma gäller om man själv är en av vårdnadshavarna.
Häktningsförhandlingen vid Kalmar tingsrätt hölls under fredagseftermiddagen, och domstolen häktade henne på sannolika skäl misstänkt för brottet.
Vad betyder ett sådant besked för er utredning, när hon trots allt inte är påträffad?
– Det ger mig en möjlighet att gå vidare med andra utredningsåtgärder. Vad de består i inte vill jag inte gå in på, säger assistentåklagare Frida Johnsson.
Vet ni alls var hon är?
– Det vill jag inte gå in närmare på, säger hon.
Vanligen sätter domstolen en tid då åtal ska väckas, men i ett sånt här fall sätts inte en sådan. Däremot är åklagaren ålagd att meddela tingsrätten när man lyckats gripa den misstänkte. Då ska också en ny häktningsförhandling hållas senast efter fyra dagar.
Om brottet, som detta fall, betraktas som grovt, riskerar personen fängelse i mellan sex månader och fyra år. Det är ett ganska ovanligt brott. Nationellt väcks cirka 30 åtal per år.